2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

Belgrádban világkupa!

A kötöttfogás 55, 67, 72, 77 és 87 kilogrammos súlycsoportjaival ma (szombaton) 11 órakor Belgrádban elkezdődik az egyéni világkupa birkózásban. A végső nevezési listán 51 országból 505 versenyző szerepel, ők küzdenek majd három fogásnemben az elkövetkező hét napban. A világkupát tulajdonképpen a rendkívüli világbajnokság helyett rendezik meg, s változtatni azért kellett, mert a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) csak azt a versenyt ismeri el vb-nek, amelyen az előző világverseny 10 legjobban helyezett nemzete közül legalább 8 részt vesz, de sajnos ennek a kritériumnak a belgrádi esemény nem tesz eleget. Ezzel a világkupában ez a sportág is visszatér a küzdőtérre, s a belgrádi fővárosban próbálják ki először azokat a szigorú intézkedéseket, amelyeket a járvány miatt be kell tartani. A világkupa díjalapja 300 000 svájci frank, amelyet egyenlő módon osztanak el a 30 súlycsoportban.

Szerbiának tehát igen magasra tették a lécet rendezés terén, de látnivalóban nem lesz hiány, mert már a nyitónapon négy olimpiai bajnokot is láthatunk: 67 kg-ban Davor Štefanek, 77 kg-ban Roman Vlaszov, 87 kg-ban Davit Csakvetadze, 97 kg-ban pedig Artur Aleksanyan lép szőnyegre, mi pedig Davor fellépését követjük majd árgus szemmel, hiszen a szabadkai versenyző a közelmúltban jelentette be, hogy ez lesz az utolsó versenye, tehát jövőre nem védi olimpiai titulusát.

A női mezőny hétfőtől szerdáig van műsoron, s itt is többszörös világérmeseket, ranglistavezetőket láthatunk majd, csakúgy mint a szerdán kezdődő szabadfogásban, amelyben természetesen főleg az oroszok szinte verhetetlen bajnokait csodálhatjuk meg. Mint például a riói olimpiai és négyszeres világbajnok Abdulrasid Szadulajevet (97 kg), a trónkövetelők között pedig ott van például az U23-as világbajnok azeri Şamil Zubairov.

Vasárnap a már említett súlycsoportok vigaszága (11) és döntője (19 óra) következik, valamint a kötöttfogás 60, 63, 82, 97, és 130 kilogrammos selejtezői (11).