2024. május 8., szerda
ZOMBOR

Jövőre csökken a város költségvetése

A 2021. évi városi költségvetés bevételi oldalán 3,448 milliárd dinárt terveztek. Ez a tavaly elsődlegesen tervezettől 276 millió dinárral, illetve a költségvetés októberi átütemezéséhez képest 1,1 millió euróval kevesebb.

Művelődési központ lesz a Grassalkovich-kastély (Fekete J. József felvétele)

Művelődési központ lesz a Grassalkovich-kastély (Fekete J. József felvétele)

A jövő évi költségvetésben a kiadások hatmillió dinárral meghaladják a bevételeket. A kiadások közt legnagyobb tételt a városrendezés költségei jelentik, majd következnek a kommunális tevékenységek, a helyi gazdaságfejlesztésre 297 millió dinár jut. Ez a tétel 70 millió dinárral meghaladja az idénre tervezett összeget.

A közoktatásra jövőre mintegy 590 milliót szán a város. A szociális juttatásokra az ideinél kevesebb jut, míg a népkonyha működtetésére többet szántak a költségvetés tervezői, és több pénz felett rendelkezhet majd a városi tanács is.

A kultúrára szánt összeg 302 millió dinár. A Városi Könyvtár és a Népszínház ugyanannyi pénzt kap, mint az idén, viszont a Művelődési Központ költségvetését 13, a Városi Múzeumét 5, a Történelmi Levéltárét 1 millió dinárral csökkentették. Az ideinél több pénzt terveztek a sportegyesületek és az iskolai sport számára. A városi és a falusi helyi közösségek mintegy 60 millió dináron osztoznak.

A városi kassza feltöltésének legfontosabb tétele a jövedelemadó, 1,176 milliárd dinár, a vagyonadóból 646 milliót terveztek, az állami földek bérbeadásából 350 millióra számítanak.

Jövőre a legnagyobb beruházás a Sztapár–Szivác műút építésének folytatása lesz (144,5 millió dinár). Nagyberuházásként kezeli a költségvetés a monostorszegi vízgyárnak és a sztapári szivattyúháznak a kiépítését, 47 millió dinárt szán a város a tűzoltólaktanya előtti útkereszteződés átalakítását körforgalommá. Jövőre 33 millió dinárt ruház be Zombor a Grassalkovich-kastély fölújításába, vagyis művelődési központtá való átalakítására. Ez a munka 2023-ban fejeződik be, és összesen 150 millió dinárba kerül.