2024. április 25., csütörtök

Borrell: az EU az emberi jogi központú multilaterializmus elkötelezett támogatója

A változó geopolitikai helyzetben az Európai Unió továbbra is az emberi jogi központú multilaterializmus elkötelezett támogatója marad - szögezte le csütörtökön Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője az emberi jogok világnapja alkalmából.

Josep Borrell (Fotó: N1)

Josep Borrell (Fotó: N1)

Borrell kiemelte, hogy a koronavírus-járvány világszerte súlyosbította a jogállamisággal, demokráciával és emberi jogokkal kapcsolatos kihívásokat.
Rámutatott, hogy a világ számos részén olyan aggasztó tendenciák erősödtek fel, mint a médiaszabadság korlátozása, a társadalmi egyenlőtlenségek elmélyülése, a nők elleni erőszak, valamint az önkényes szabadságkorlátozások.
A főképviselő azonban hangsúlyozta azt is, hogy ez EU idén figyelemre méltó sikereket ért el az emberi jogok védelmének területén.
"Az Európai Unió általános érvényű emberi jogi szankciórendszerének kidolgozása és az európai demokráciát megerősíteni hivatott stratégiánk mutatja e terén elkötelezettségünket" - húzta alá.
Arra is emlékeztetett, hogy az EU a világ számos pontján olyan programokon, projekteken dolgozott, amelyek előmozdítják a polgárjogokat, támogatják a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket, a médiaszabadságot, a civil társadalmat, valamint a nemek közötti egyenlőséget, továbbá vezető szerepet töltött be az emberi jogok védelmével foglalkozó nemzetközi intézményekben. Mint írta, az unió amellett is elhivatott, hogy megerősítse az emberi jogok védelmét a koronavírus-járvány utáni válság időszakában.