2024. március 28., csütörtök

Törvénytervezet a radikalizmus ellen

Emmanuel Macron elnöki mandátumának egyik legfontosabb, és egyúttal a legvitatottabb új jogszabálya lehet a radikális iszlám elleni törvénytervezet, amelyet szerdán tárgyal a francia kormány. A szövegből ugyan kivették az iszlamista szeparatizmus kifejezést, de attól még a radikális iszlamisták ellen veszi fel a harcot.

A jogszabály erősen korlátozná a magántanulói státuszt, szigorítaná a nem állami költségvetésből működő iskolák ellenőrzését, és 3 éves kortól minden gyereknek kötelezővé tenné az óvodába járást, amely alól csak nagyon indokolt esetben és nagyon kevés kivételt engedne meg.

A csecsen iszlamista által lefejezett francia történelemtanár, Samuel Paty halála miatt új szabálysértést hoznak létre, az internetes gyűlöletkeltést, valamint mások életének veszélyeztetését privát információk megosztása révén.

Az intézkedések közül az egyik legfontosabb, hogy a vallási szervezeteknek el kell magukat kötelezniük "a köztársaság értékei és elvei mellett", különben feloszlatják őket, a 10 ezer euró feletti külföldi adományokat pedig be kell jelenteniük az adóhivatalnak. Ennek célja a külföldi fenntartású mecsetek jobb ellenőrzése, ahogy annak a javaslatnak is, amely azt akarja megakadályozni, hogy szélsőségesek vonjanak ellenőrzés alá egy mecsetet. Az egyik cikkely emiatt megtiltja azoknak az imahelyeknek a látogatását, amelyeket terrorcselekményekre, diszkriminációra, gyűlöletre vagy erőszakra való buzdítás miatt elítéltek.

A törvény büntetni fogja a szüzességi igazolást kiállító orvokat, és megerősíti a poligámia és a kényszerházasság elleni intézkedéseket is.

A tervezet jövő év januárjában kerülhet a francia parlament elé.