2024. március 29., péntek

Elfogadták a tartomány költségvetésére vonatkozó javaslatot

75,2 milliárd dinár összegben határozta meg a 2021-es év költségvetését a tartományi kormány, a javaslatot hétfőn fogadta el a képviselő testület.

A jövő évre tervezett költségvetésből kiviláglik, a tartományi kormány prioritásai az új mandátumban a gazdaság- és fejlesztéspolitika, a környezetvédelem, a kultúra és az információ, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés, valamint az egészségügy – áll a tartományi kormány közleményében.

A költségvetés 15,1 milliárd dinárt irányoz elő tőkebefektetésekre.

A 2021-es év legjelentősebb új beruházásai közé tartozik a pszichés gondokkal küzdő egyének otthonának fejlesztése Csúrogon, a jégvédelmi központ kiépítése Bajsán és Számoson, tervezik az egyetemisták művelődési központjának kiépítését Újvidéken.

A költségvetési tervezetben továbbra is előnyt élveznek a már megkezdett projektek, mindenekelőtt a Szabadkai Népszínház és a Hertelendy-kastély felújítása, továbbá a kamenicai kórházkomplexum Kamenica 3 elnevezésű hármas blokkjának kiépítése, a topolyai és a kishegyesi szennyvízelvezető rendszer kialakítása.

A tervek szerint folytatják az oktatási intézmények felújítását is.

Az említetteken túl jövőre pénzeszközöket biztosítanának a demográfiai és szociálpolitikai intézkedések folytatásához, az agrár- és vidékfejlesztéshez, a turisztikai lehetőségek fejlesztéséhez és a vállalkozói szellem ösztönzéséhez is.