2024. április 27., szombat

Karácsonyi cipősdobozok a járvánnyal szemben

Magánszemélyek, civil szervezetek, művelődési egyesületek segítségét kérik a szervezők

A járványügyi intézkedések megnehezítik és lassítják, de nem gátolják meg azt, hogy az idei karácsony közeledtével is megteljenek ajándékokkal a gyerekeknek szánt, díszesen csomagolt cipősdobozok. A jótékonysági megmozdulás élére kilencedik alkalommal állt a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákcsapata, a bácskossuthfalvi székhelyű Baptista Missziós Központ koordinálásával. Nyúl Zoltántól, a BMK vezetőjétől, lelkipásztortól az idei akcióval kapcsolatban megtudtuk, hogy ezúttal is igyekeznek minél szélesebb körben megszólítani közösségünk jótékony tagjait.

- Ahogy eddig is, a gyűjtési akció előkészítését és dobozolását az idén is a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium 3. osztályos diákjai vállalták magukra. A tanintézmény segítségére ezúttal is számíthatunk, elrekesztették a célnak megfelelően a tornaterem egy bizonyos részét, ahova a kijelölt útvonalon juthatnak el az ajándékokkal érkező felajánlók. A történet érdekessége, hogy az iskola tornatanárnője, Haller Bettina ahhoz a kilenc évvel ezelőtti korosztályhoz tartozik, amely elsőként kezdte el a jó ügyet szolgálni, és teljes mellszélességgel, örömmel állt az akció mellé. Az akcióra felhívó internetes kampányba az idén csatlakoztak hozzánk azok az egykori gimnazisták, ma már felnőtt ifjak, akik elsőként vállalták magukra a gyűjtéssel, feldolgozással járó feladatokat. Jólesik hallani tőlük, hogy a több évvel ezelőtti közreműködésük élményeit máig ható ajándékként őrzik. Egyébként nem titok, hogy az idén valóban nincs egyszerű dolgunk, hiszen azok a tanintézmények, amelyekre a legjobban támaszkodhattunk, már áttértek az online oktatásra, illetve nem fogadhatnak idegen eredetű tárgyakat, és mi az adományok begyűjtésének nagy részét az iskolák bevonásával tudtuk megoldani. Ezért a következő napokban továbbra is várjuk azoknak a civil szervezeteknek, művelődési intézményeknek a segítségét, közreműködését, amelyek át tudnák venni az iskolák szerepét, mint ahogy a kézbesítést is – mondta el Nyúl Zoltán.

- Sajnos az idén semmit sem tudunk garantálni, sem azt hogy összegyűlnek az igényelt dobozok, sem azt, hogy időben ki tudjuk juttatni a gyerekekhez. Mint ahogy jelenleg az ajándékok helyszínre szállításának a terve sincs igazán meghatározva. És ebben is várjuk azoknak az önkénteseknek a segítségét, akiknek autójuk van, és nem jelent gondot számukra, hogy felutazzanak Szabadkára akár Vajdaság távolabbi pontjairól is. Illetve még bizonytalan, hogyan kézbesítsük a gyerekeknek ezeket az ajándékokat, hiszen kötnek bennünket a gyülekezési létszámkorlátozások – adott hangot aggodalmának a lelkész, aki szólt arról is, hogy a kilenc évvel ezelőtt elindított cipősdoboz-akciót több kisebb szervezet tartotta követendő példának.
- Örömmel tapasztaljuk azt, hogy az utóbbi néhány évben megváltozott a lakosság adakozókedve és szándéka. Amikor mi elkezdtük ezt a megmozdulást, akkor még többen tőlük távol állónak tekintették, manapság viszont mind többen, és nagyobb kedvvel szánják rá magukat.

- A gyűjtés 15-éig, legkésőbb 18-áig tart, néhány napot még rászámolunk a csomagolásra, és 20-án kezdjük a kézbesítést. Az idén is tanfelszerelést, higiéniai felszerelést, így fogkrémet, szappant, apróbb játékokat várunk a felajánlóktól. A múlt évben egyébként nagyon sok helyre eljutottak a dobozok, Bácska, Bánát legtávolabbi falvaiban is kaptak a gyerekek. Akkor a vajdasági adományokból 1100 dobozt sikerült megtölteni a magánadományokból és a támogatóknak köszönhetően. Ehhez érkezett még egy nagylelkű magyarországi felajánlás is, így további 500 doboz hozhatott örömöt. Ha összegezzük az elmúlt 9 évet, akkor körülbelül 10 ezer karácsonyi cipősdobozzal tudtunk örömöt szerezni elsősorban a szegénysorsú gyerekeknek – tette hozzá végül Nyúl Zoltán.