2021. május 13., csütörtök

Bahreinben is engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina alkalmazását

A világon másodikként Bahreinben engedélyezték a BioNTech és a Pfizer SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását - közölte a BNA helyi hírügynökség pénteken este.

Elsőként az Egyesült Királyságban kapott hatósági jóváhagyást a koronavírus-vakcina alkalmazása.

A BNA tájékoztatása szerint a bahreini királyság egészségügyi hatósága a rendelkezésre álló adatok gondos áttanulmányozása nyomán hozta meg ezt a döntést.
Bahrein nem közölte, mennyit vásárolt az oltóanyagból, illetve mikor kezdik meg az oltási kampányt. Sem Manáma, sem a gyártócégek eddig nem reagáltak az AP amerikai hírügynökség megkeresésére.
Az egyik legnagyobb kihívást a vakcina tárolása fogja jelenteni a közel-keleti királyság számára, ahol nyaranként a hőmérséklet gyakran meghaladja a 40 Celsius fokot is a levegő magas páratartalma mellett. Az oltóanyagot ugyanis mínusz 70 Celsius fokos hőmérsékleten kell szállítani, illetve tartani.
Bahrein korábban már vészhelyzeti engedélyt adott a kínai Sinopharm által kifejlesztett kísérleti vakcina alkalmazására. Ez az emberi sejtekben szaporodni képtelen, inaktív vírust tartalmaz, amely a szervezet saját immunreakcióját váltja ki.
Mariam Al Dzsalahma, az egészségügyi hatóság vezetője szerint a Pfizer/BioNTech-vakcina engedélyezése újabb eszközt biztosít az oroszág koronavírussal szembeni harcában.
Az 1,6 millió lakosú Bahreinben eddig több mint 87 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 341-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma meghaladja a 85 ezret.