2024. április 26., péntek

FRISSÍTVE – Az Újvidéki Vásár újra a COVID-fertőzöttek szolgálatában

Fotó: Ótos András

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár bejelentette, hogy a mai nap folyamán megkezdik az előkészületeket az Újvidéki Vásár ideiglenes COVID-kórházzá való átalakítására. Nem pontosította, hogy mikor fogadhatnák itt a betegeket, de azt elmondta, hogy 48 órára lesz szükség ahhoz, hogy a vásárteret ismét alkalmassá tegyék a betegek fogadására.

– A kórházaink túlterheltek, mind több páciens érkezik a kórházakba. Nem szeretnénk egyetlen beteget sem ellátás nélkül hagyni, ezért bővítenünk kell a fekvőhelyek számát – nyilatkozta a titkár a Prva Televízión.

Emlékeztetőül mondjuk el, hogy Újvidéken 540 pácienst gyógykezelnek kórházban, ami abszolút rekordnak számít. 200-zal több, mint a júliusi járványcsúcs alkalmával. A Vajdasági Klinikai Központban 11 klinikát állítottak a koronavírus-fertőzöttek szolgálatába, ezenkívül a Katonakórházban és a Kamenicai Tüdőgondozó egy részében is fogadják a koronavírussal fertőzött betegeket.

Az utóbbi hetekben már több helyen elhangzott a vásár újbóli aktiválása, ám mindig hozzáfűzték, kérdés, lesz-e elegendő személyzet a betegek ellátására, ugyanis az egészségügyiek különben is megfeszített tempóban dolgoznak, ráadásul egy részük betegszabadságon van, vagy házi karanténban tartózkodik.

Az újvidéki Gyermekkórházban jelenleg 9 koronavírussal fertőzött gyereket gyógyítanak – olvasható a 021.rs hírportálon. A gyógykezelt gyermekeknek többnyire kisebb lázzal és hasmenéssel járó enyhe megfázási tüneteik vannak, de a súlyosabb eseteknél tüdőgyulladást diagnosztizáltunk.

Dr. Andrea Đuretić, a Gyermekkórház sajtószóvivője elmondta, hogy egy gyermek sem szorul lélegeztetőgép használatára.
Márciustól számítva összesen 59 koronavírussal fertőzött gyermeket kezeltek sikeresen a Gyermekkórházban.
Emlékeztetőül, az Újvidéki Vásár egyik csarnokát a tavasszal már használták COVID-kórházként, de a júliusi fertőzési hullám idejében nem volt rá szükség. Az elmúlt pár hétben a tartományi és a városi politikusok többször is felvetették annak lehetőségét, hogy szükség esetén az Újvidéki Vásár területén 48 óra alatt ideiglenes kórház alakítható ki.