2024. április 26., péntek

Vučić: Le fogjuk győzni a járványt

– Az előttünk álló szörnyű napok, -hetek ellenére meggyőződésem, hogy legyőzzük a koronavírust – jelentette ki Aleksandar Vučić, majd hozzátette, abban is teljesen biztos, hogy további nehéz időszak vár ránk.

A szerb államfő a koronavírus-járványról és más aktuális témákról nyilatkozott a Szerbiai Rádió és Televízió csütörtök esti műsorában.

Vučić kifejtette, megoszlottak a vélemények arról, hogy elfogadják-e a válságstáb intézkedéseit.

– Korábban azt hangoztattuk, hogy meghallgatjuk a szakértőket. Továbbra sincs ennél jobb választási lehetőség. Úgy gondolom, hogy ezek a tiszteletre méltó emberek fantasztikus munkát végeznek – mondta Vučić.

Gazdasági kérdésekről nyilatkozva az államfő kiemelte, a járvány miatt veszélybe került gazdasági ágazatoknak új intézkedéssel próbálnak segíteni, mégpedig egy újabb minimálbér kifizetésével. Mintegy 72,5 ezer ember részesül ily módón támogatásban 10 napon belül. 

A védőoltással kapcsolatban Aleksandar Vučić úgy értékelte, ádáz harc folyik a gyártók közt, de Szerbia kellő körültekintéssel jár majd el. Emlékeztetett, hogy az orosz vakcina első 20 adagja már megérkezett az országba, jelenleg a Torlak intézetben vizsgálják. 

– Az állam napi szinten 735 és 760 ezer euró közötti összeget fizet csak a tesztekért. A rászorulóknak a kórházi ellátásért, a gyógyszerekért, az orvosok és nővérek munkájáért nem kell semmit fizetniük. A védőoltás is ingyenes lesz. Amikor mindezt megvizsgáljuk, akkor felmerül a kérdés, hogy mindig tisztességesek vagyunk-e hazánkkal szemben – hangsúlyozta Vučić.

Büszkeséggel nyilatkozott a batajnicai Covid-kórházzal kapcsolatban, amely mindössze négy hónap alatt megépült, a mai nap folyamán pedig üzembe helyezték. Holnap megtörténik az első betegek felvétele az intézménybe.