2024. április 27., szombat

Megvan az ellenzék államfőjelöltje?!

A jelek szerint egyes pártok időben fel szeretnének készülni a 2022-ben esedékes államfőválasztásra, ezt bizonyítja az a tegnapi bejelentés is, amellyel a szerb sajtó részletesen foglalkozott: Miloš Jovanović, a Szerbiai Demokrata Párt elnöke – a legutóbbi parlamenti választásokon a Seprű 2020 elnevezésű lista vezetője – jelölteti magát elnöknek. Ha a többi jelölt nevére tehát még várnunk is kell, egy már szinte biztosnak tűnik. Maga Jovanović is bejelentette, készül az elnökválasztási kampányra. Közölte ugyanakkor, hivatalos döntés még nem született, a pártjában és szélesebb körökben is amellett foglalnak azonban egyre többen állást, hogy neki mindenképp indulnia kellene a választásokon és ő készen is áll e jelölés elfogadására. Közölte azt is, hamarosan bejegyeznek egy új szervezetet, a „Nemzet és Demokrácia” Polgárok Csoportját (Udruženje Građana “nacija i demokratija”), amelynek tagjai lennének a Szerbiai Demokrata Párt, a Seprű 2020 lista és más jobboldali, ellenzéki gondolkodású egyének és szervezetek. E polgári csoport állna az államfői jelölés mögött, állapította meg a nova.rs portálnak adott nyilatkozatában az SZDP vezetője.

– Az elnökválasztás kiváló alkalom lehet arra, hogy prezentáljuk elképzeléseinket, prioritásainkat. A végleges döntés meghozása talán korainak számít még, a készülődés ideje azonban eljött. Amikor a járványból kilábalunk végre, már csak egy év marad majd a választásokig. Ezt az egy évet észszerűen kell kihasználnunk – értékelte Jovanović.

Véleménye szerint azért fontos egy új szervezet létrehozása, mert minden államfőválasztási kampány sokkal szélesebb rétegek bevonását igényli egyetlen párténál. Mint mondta, a polgári csoportosulás tagjai között olyan kiváló, helyi szinten népszerűségnek örvendő egyének is lesznek, akik egyedül át tudták lépni a parlamenti küszöböt saját önkormányzataikban. Azokkal a véleményekkel kapcsolatban, amelyek szerint az ellenzéknek egyetlen jelölttel kellene indulnia az elnökválasztáson, Jovanović közölte, lehetséges, hogy ez megalapozott, de ő jelenleg nem lát egy olyan egységes erőt, amely az ellenzék egészét fel tudná karolni. Az ellenék közös fellépését illetően, még a kezdet kezdetét sem látja, fűzte hozzá. Saját feladatának tekinti, hogy megkezdje a készülődést, s aztán elválik, lesznek-e esetleg változások, s mégis összefoghat-e a teljes ellenzék.

A szerb sajtó arra is kitért, hogy Jovanović legjelentősebb támogatói között tartják számon Ivan Matovićot, a kraljevói Őslakosok elnevezésű lista vezetőjét. Matović azt nyilatkozta a Danas napilapnak, hogy Jovanovićnak kellene lennie az ellenzék jelöltjének, s széles támogatást kellene élveznie jelöléséhez. Szerinte az ellenzéknek olyan jelöltre van szüksége, aki még „nem szerepelt le” politikai pályafutása során, de félő, mint mondta, hogy egyes ellenzéki pártvezetők „cézári” hiúsága meg fogja akadályozni a teljes egység kialakulását. Mint közölte, a mai ellenzék olyan, mintha azt Aleksandar Vučić államfő maga rajzolta volna meg vágyai szerint, s ennek az állapotnak ideje véget vetni.