2024. április 27., szombat

Féltik munkahelyeiket a régió lakosai

Szerbiában átlagban 606 eurós fizetéssel is megelégednének a munkavállalók – A macedónok ennél szerényebbek, a horvátok viszont magasra törnek

A szerbiai férfiak 690 eurós fizetést várnának el, a nők viszont 100 euróval kevesebbért is szívesen beérnék – áll annak a közvélemény-kutatásnak az elemzésében, amelyet a Poslovi Infostud munkaközvetítő portál végzett el a Regionális Foglalkoztatási Vásáron. A felmérésből kiderült az is, hogy a térségben a horvátoknak vannak a legmagasabb elvárásaik, ugyanis átlagban 1100 eurós fizetésért dolgoznának. A legszerényebbek Észak-Macedónia polgárai: ők 524 euróval is megelégednének, míg Bosznia-Hercegovinában 809 eurós átlagfizetést várnának el a lakosok.

A felmérés célja egyébként az volt, hogy feltérképezzék a munkások helyzetét a régió országaiban. A kutatáshoz csatlakoztak a MojPosao.ba, a Vrabotuvanje.com.mk, a MojPosao.hr és a Deloglasnik.si portálok is.

A JÁRVÁNY BÉLYEGE

A térség vezető munkaközvetítői felmérték a járványhelyzetre vonatkozó aggályokat is. Szerbiában a megkérdezettek 33 százaléka válaszolta azt, hogy fél attól, hogy a gazdasági bizonytalanság miatt elveszítheti a munkahelyét. A régióban is ugyanezeket az eredményeket mutatták ki: a vizsgált országok lakosainak harmada tart attól, hogy a pandémia miatt munka nélkül maradhat.

Érdekesnek számít az adat, miszerint a kérdezettek háromnegyede vallotta, hogy a munkaadója kiválóan kezelte a krízishelyzetet. A lakosok csupán 25 szazáléka vélte úgy, hogy a munkáltatója hibás döntéseket hozott, vagy nem fordított elegendő figyelmet az alkalmazottaira.

A járványhelyzetben való boldogulást jobbnak minősítették azok, akiknek a munkaadójuk lehetővé tette az otthoni munkavégzést: ezt a lehetőséget Szerbiában a megkérdezettek 41 százaléka használta ki – ismertették az adatokat a szakemberek.

A JÓ MUNKAHELY TITKA

A régió országainak lakosai egyetértettek abban is, hogy elsősorban a jó munkahelyi légkör alapján választanának a felkínált állások között. A felmérésben részt vevő szerbiai állampolgárok 63 százaléka állította azt, hogy számára a jó kapcsolatok a fizetés nagyságától is többet jelentenek a munkaválasztásnál. A megkérdezettek 62 százaléka még mindig a magasabb jövedelmet kínáló cég mellett döntene, 42 százalékuk viszont a fejlődés lehetőségét tartja a legfontosabbnak.

A horvátok esetében egy kicsit magasabb volt a jó viszonyok értékelése, a magasabb jövedelmet pedig inkább a szerbek és macedónok szorgalmazták. A boszniaiak és a horvátok viszont a keresettől fontosabbnak vélték a fejlődés lehetőségét – áll az elemzésben.

A kutatáshoz hozzájárult alanyoktól azt is megkérdezték, hogy mely szempontokat tartják legfontosabbnak egy munka megszerzésénél. Érdekes, hogy a szerbiai állampolgárok csupán 6 százaléka tartja döntő tényezőnek a politikai hovatartozást. A hazaiak 7 százaléka válaszolta azt, hogy szerencsén múlik a munkahely megszerzése, de ennél sokkal többen vélik úgy, hogy a munkahelyekre képesítés és emberi hozzáállás alapján lehet bekerülni. A kérdezettek 28 százaléka szerint tudás és hozzáértés szükséges a pályázásnál, 25 százalékuk viszont a motivációt és az elhelyezkedési vágyat jelölte meg fő szempontokként.

A közvélemény-kutatásban egyébként 5000 megkérdezett vett részt, akik közül 2000-en szerbiai állampolgárok voltak. A hazai nyilatkozók 40 százaléka mondta azt, hogy munkaviszonyban van, 50 százalékuk munkanélküliként jelölte meg magát és 10 százalékuk vallotta azt, hogy még tart az iskoláztatása.