2024. április 27., szombat

Jövőre is lesz állami segítség

A gazdaságtámogató programból nem csak a legveszélyeztetettebb ágazatok részesülnek

A Gazdasági Minisztérium a 2021-ben rendelkezésére álló költségvetési összeg legnagyobb részét a gazdaságtámogató programokra fordítja, és folytatja mindazoknak a vállalkozásoknak a felkarolását, melyek hozzájárulnak a bruttó társadalmi termék (GDP) növeléséhez – közölte Anđelka Atanasković tárcavezető.

A minisztérium továbbra is hozzájárul a nagyberuházások sikerességéhez, befektet a vállakozások fejlesztésébe és az üzleti infrastruktúra korszerűsítésébe.

,,Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy tovább tart a járvány elleni küzdelem, és hogy az emberéletekért, a virus megfékezéséért folyó harcon túl a gazdaságról is gondot kell viselni. A szaktárca elsődleges célja a gazdaság gyors talpra állítása, hogy az ország megtarthassa eddigi jó eredményeit. Több mint 160 milliárd dinárt irányoztunk elő a kis magáncégek és vállalkozók segélyezésére” – mondta a miniszter az RTS műsorában. Hangsúlyozta, hogy az állami segélycsomagnak a gazdaság egészét le kell fednie, és menet közben, a kérelmek beérkezése alapján döntenek majd arról, hogy kit illet meg az elsőbbség. A gazdasági tárca az újabb befektetőpartnerek idevonzásán munkálkodik, szeretné kihasználni a lehetőséget, és elnyerni azoknak a nemzetközi nagyvállalatoknak a bizalmát, melyekről tudni lehet, hogy termelésüket a távoli piacokról az anyaországokhoz közelebbi helyszínekre szeretnék áttenni. Atanasković megállapítása szerint Szerbia azon ritka országok közé tartozik, melyeknek a járványhelyzetben sikerült megőrizniük a munkahelyeket és támogatniuk a gazdasági szereplőket abban, hogy fizetőképesek maradjanak.