2024. április 26., péntek

A temerini Szabó család kapta a Keskenyúton Emlékérmet

A Keskenyúton Alapítván kuratóriuma (Schmittné Makray Katalin fővédnök, Botlik József tiszteletbeli kuratóriumi elnök, Cseresnyésné Kiss Magdolna kuratóriumi elnök) Keskenyúton Emlékérmet adományozott a temerini Szabó családnak.

A kuratórium közleménye szerint a Szabó család (Árpád, Gabriella, András, Annamária, Zsuzsanna) az 1944/45-ös délvidéki áldozatok emlékének megőrzéséért végzett kulturális, ismeretterjesztő és megemlékezést szervező önzetlen munkájukért kapták az elismerést. Az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda című műsorában a meghívott vendégek között ott volt Szabó Gabriella, telefonos és internetes kapcsolat segítségével pedig Annamária és Zsuzsanna is.

A műsorban előbb egy rövid riport hangzott el, ezt követően Gabriella elmondta, hogy óriási megtiszteltetés a család számára a díj, egyben meglepetésként is érte őket. A Hangadó Szerdában a fiatalabb nemzedék is felszólalt: Annamária és Zsuzsanna elárulták, hogy még mintegy 10 éve a jövő generációi nem voltak tisztában saját múltjukkal, s azzal, mi történt a második világháború ideje alatt a Délvidéken, ma már számos forrásból tájékozódhatunk a népirtásról.

Mindkét lány egyetértett abban, hogy ma könnyebb hozzájutni ezekhez az információkhoz, aki pedig szeretné megismerni közösségünk múltját, egészen biztosan bővítheti tudását. Azt is kifejtették, hogy meglátásaik szerint a fiatalok mindinkább törődnek saját közösségükkel és annak történelmével. 

Szabó Gabriella zárásként annyit közölt a műsor hallgatóival, hogy november 29-én a Délvidéken mintegy 40 templom tartott szentmisét az ártatlanul kivégzett magyarok lelki üdvéért.