2024. április 26., péntek

Márciustól júniusig 345-tel több személy hunyt el Szerbiában, mint a korábbi évek azonos időszakában

Idén márciustól júniusig 345-tel több személy hunyt el, mint 2016 és 2019 között az azonos időszakban – jelentette ki dr. Predrag Kon epidemiológus a fertőző betegségeknek szentelt tudományos értekezleten, melyet a Globáls biztonsági kihívás – COVID-19 pandémia témára hirdettek meg Belgrádban.

Kon szerint márciusban 92-vel, áprilisban 246-tal, júniusban pedig 92-vel hunytak el többen az ország területén, mint a jelzett évek azonos időszakában, májusban viszont az átlagosnál kevesebben.

Idén március és június között 210 bizonyítottan koronavírus-áldozatot jegyeztünk az országban, és a korábbi évieknél 102 halálesettel többet, melyet tüdőgyulladás okozott, ám nem jelölték meg, mi idézte elő a tüdőgyulladást. A bakteriális eredetű tüdőgyulladások esetében nincs számottevő változás a korábbi évekhez viszonyítva.

A legtöbb haláleset április 13-19-e között volt, akkor 32 személy hunyt el. Az elhalálozottak között legtöbben 69 évesnél korosabbak voltak, a 20-29 évesek az össz elhunyt 1 százalékát tették ki. Az elhalálozottak nemi megoszlása ugyanebben az időszakban a következő: 38 százalék nő és 62 százalék férfi.

Az értekezleten megállapították, hogy a koronavírus-járvány lelassította a globalizációt, hozzájárult az országok bezárkózásához és erősítette a nemzetállamok szerepét.