2024. április 26., péntek

Mi fán terem a quilling?

Muhi Zsuzsanna mesteri technikái papírból

A kézművességnek számos válfaja ismert, amelyek az utóbbi időben egyre divatosabbak. Felelevenítjük a régi, hagyományos technikákat, de nem ritka az sem, hogy valami teljesen újszerűt tanulnak meg a kézimunkázók. Felismertük már, hogy a kézzel készített tárgyaknak, mesterműveknek, sőt a legegyszerűbb ajándéknak szánt tárgyaknak is sokkal nagyobb eszmei értékük van, mint a boltban vásárolt társaiknak. Sokkal jobb ránézni egy olyan darabra, amelyről tudjuk, ki és mikor, mennyi erőbefektetéssel készítette.

Az oromi Muhi Zsuzsannát helyben mindenki a kézművesség mesterasszonyaként ismeri, és egyre szélesebb körben is terjednek a keze nyomán készült egyediségek. A magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtár vezetője, a Zengő Kézműves-egyesület nagyasszonya már a képtárban is tart foglalkozásokat, főleg az érdeklődő fiataloknak, bár ebbe a vírushelyzet beleszólni látszik. Ennek ellenére, vagy épp emiatt talán több idő jut olyan aprólékos munkákra, amelyeket a rohanó hétköznapjainkba nem tudtunk beilleszteni. A legszívesebben alkalmazott technikája a quilling, amelyet környékünkön kevesen sajátítottak el eddig.

Milyen technika ez, és te hol sajátítottad el a módszert?

– A quilling vagy papírcsíktechnika a 17–18. századból származik. Valamikor francia és olasz kolostorokban apácák készítettek színes papírcsíkokból képeket. Ezeket a képeket, ha arany szálakból készítették, alig lehetett megkülönböztetni a nemesfém művektől. Mindig érdekeltek az új dolgok. Az interneten találkoztam vele, és beleszerettem. Valójában még szerszámom sem volt, csak hurkapálca és fogpiszkáló meg egy kis ragasztó. A quillingnél csak a képzelet szab határt. A technika olyan színes és hangulatos, bármit el lehet készíteni belőle. Leggyakoribbak a képek, emellett készíthetők ékszerek, dísztárgyak, kitűzők, meghívók, díszdobozok…

Mi kell hozzá? Pénz- vagy inkább időigényes tevékenységről van szó?

– A quillinghez színes papírcsík szükséges, amit én magam darabolok, meg egy kis ragasztó. Ahogy mondtam, én hurkapálcával kezdtem, de ma már lehet vásárolni quillingtűket, sablonokat, kész papírcsíkokat. Időre is szükség van, meg egy kis fantáziára. A quilling tanulható technika. Kisebb-nagyobb sikerrel táborokban gyerekeknek megmutattam, felnőtteket is megfertőztem. Ami kell hozzá: papírcsík, quillingtű, ragasztó, amely száradás után átlátszó. Ez a kezdet. Azután vannak sablonok, domborítók, különféle szerszámok, amelyekkel érdekes formákat lehet készíteni. És türelem, fantázia, talán ízlés – és lehet kezdeni.

Szerinted miért jó ilyen aprólékos munkával foglalatoskodni?

– Eddig aki meglátta a képeimet, úgy gondolta, ez nagyon időigényes, aprólékos munka, ami nem mindenkinek felel meg, de akiket megtanítottam rá, belátták, hogy épp az ellenkezője igaz. Ez a munka megnyugtat, kikapcsol, fantáziadús, tiszta, a lehetőség szinte végtelen, és nem utolsósorban gyönyörködtet. Leginkább képeket, üdvözlőket készítek, de szeretem a kihívásokat, az új dolgokat.