2021. január 17., vasárnap
MARADONA HALÁLA

Szűk családi körben temették el a legendát

A legendát szűk családja és legközelebbi barátai kísérték utolsó útjára
A legendát szűk családja és legközelebbi barátai kísérték utolsó útjára

Szűk családi körben temették el Diego Maradonát, akitől azt megelőzően szurkolók és rajongók tízezrei búcsúztak el Buenos Airesben, az elnöki palotában felállított ravatalánál. A szerdán szívrohamban elhunyt néhai világklasszis labdarúgó koporsóját csütörtökön este szállították át a Casa Rosadából a Buenos Aires északnyugati külvárosában, a Bellavistában lévő Béke Kertje (Jardín de Paz) temetőbe, ahol szülei is nyugszanak. Az egyórás út során gyászolók ezrei álltak az utak mentén, a temetőben pedig családtagjai és legközelebbi barátai jelenlététben helyezték örök nyugalomra.

Átnevezik a nápolyi stadiont

Luigi de Magistris, Nápoly polgármestere a közösségi oldalon tett bejegyzését követően hivatalosan is megtette az első lépést, hogy a San Paolo Stadion a jövőben a szerdán elhunyt Maradona nevét viselje. A II. világháború után épült nápolyi stadiont – amelyben Maradona 1984 és 1991 között szerepelt – Szent Pálról nevezték el. A legenda szerint az Olaszországba érkező apostol Fuorigrottában ért partot, amely városrészben a nápolyi stadion található. A Napoli elnöke, Aurelio De Laurentiis ezzel kapcsolatban kifejtette: méltányos dolog lenne Maradonáról elnevezni a stadiont, aki így továbbra is részese és tanúja lenne a csapat életének. Hozzátette: Maradona nápolyi évei felejthetetlenek az ott élők számára, az argentin csatár egyszerre volt a megújulás és a kívánt feltámadás szimbóluma.

Nemzetközi sajtóvisszhang

A nemzetközi sportsajtó megrendülten ír minden idők egyik legjobb labdarúgójának haláláról. A német Bild a világ legnagyobb futballművészének nevezte az isteni Diegót, az olasz La Repubblica pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Maradonának abszolút tehetsége volt két dologhoz, a futballhoz és az önsorsrontáshoz. A francia Liberation szerint az argentin igazi futballvirtuóz volt, aki legjobb pillanataiban azt tanította, hogy kételkedjünk a fizika szabályaiban, és higgyünk a halhatatlanságban. A brit The Guardian úgy írt, Maradona tökéletes megnyilvánulása volt az emberi ellentmondásosságnak, és rámutat: nem kérdés, hogy zseni volt, szinte emberfeletti képességgel nyúlt a labdához, olyat tudott vele, mint a nagy festők az ecsettel vagy a zeneszerzők a hangokkal.