2024. április 27., szombat

A Galen Pharm vette bérbe a Szabadkai Gyógyszertár üzlethelyiségeit

A Szabadkai Gyógyszertár üzlethelyiségeit az elkövetkező 15 évben a zimonyi székhelyű Galen Pharm cég bérli, amely egyedüliként vett részt a pénteken megtartott nyilvános árverésen, így a kikiáltási áron, vagyis havi körülbelül egymillió dinárért bérli a húsz üzlethelyiséget.

A Szabadkai Gyógyszertár az elmúlt évtizedekben hatalmas adósságot halmozott fel, és ez már a gyógyszerekkel való ellátottságát is veszélyeztette. Az intézmény nem tudott versenyképes lenni a magángyógyszertárakkal szemben, és a városi képviselő-testület ülésein több alkalommal is élénk vita folyt a gyógyszertár működésével, illetve jövőjével kapcsolatban. Az év elején megtartott egyik ülésen a képviselők a privát szektorral való koncessziót látták a legjobb megoldásnak, ám ezt mint utóbb kiderült, az idő hiánya miatt elvetették, és októberben már az intézmény üzlethelyiségének bérbeadását szavazták meg a képviselők.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A bérbeadásra vonatkozó nyilvános pályázatot november elején írták ki. A húsz üzlethelyiség jövőbeli bérlőjének több feltételnek kellett megfelelnie. A bérbeadás feltételei között szerepelt, hogy az üzlethelyiségeket 15 éven keresztül kell gyógyszertárként működtetni, ugyanakkor a bérlőnek arra is köteleznie kell magát, hogy nem bocsátja el az alkalmazásban lévő gyógyszerészeket és gyógyszerészeti technikusokat, illetve a nem szakmai személyzet nyolcvan százalékának is munkát ad. A húsz üzlethelyiség többsége Szabadkán, rendkívül jó helyszínen található, emellett a környező településeken, többek között Palicson, Csantavéren és Hajdújáráson is találhatóak gyógyszertárak.

A pályázat szerint a kezdő (legalacsonyabb) havi bérleti díj az összes üzlethelyiségre vonatkozóan 892.831,75 dinár. A bérleti díj összege ezenfelül húsz százalékkal növekszik a felszerelés bérlése címén, így a teljes díj 1.071.398,10 dinárt tesz ki állami forgalmi adó nélkül.

A Szabadkai Gyógyszertár üzlethelyiségeinek bérbeadására vonatkozó nyilvános árverésre pénteken került sor. A pályázat kiírásában szereplő feltételeknek egy gyógyszertár-hálózat felelt meg, amely így egyedüliként vett részt az árverésen. A bérlő a kikiáltási áron bérli az üzlethelyiségeket az elkövetkező 15 évben.

A Galen Pharmnak a subotica.com hírportál tudósítása szerint eddig egy üzlete működött Szabadkán, a Dimitrije Tucović utcában. A 2007-ben alapított cégnek Szerbia-szerte több mint száz gyógyszertára van, elsősorban Belgrádban, illetve Vajdaság területén.