2024. április 26., péntek

Rendkívüli helyzet Szabadkán

Nyolcszáz fölött az aktív fertőzöttek száma

A polgármester rendkívüli helyzetet hirdetett Szabadkán. A kórház Covid-részlegének kapacitását tovább bővítették, azonban az egészségügyi dolgozók a teherbírásuk határán vannak. Egy nap alatt csaknem százzal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és az elkövetkező napokban további növekedésre számíthatunk.

Stevan Bakić polgármester csütörtökön döntést hozott a rendkívüli helyzet bevezetéséről Szabadka Város teljes területén. A döntés oka a rendkívül rossz járványügyi helyzet. A városi válságkezelő törzskar korábban kiadott parancsai hatályban maradnak.

A rendkívüli helyzet kihirdetését megelőzően a városi válságkezelő törzskar egy záróhatározatot adott ki, amelyben ezen döntés meghozatalát javasolja a polgármesternek, hangsúlyozva, hogy ezt az óvintézkedések hatékonyabb végrehajtása, valamint a lakosság egészségének és életének védelme teszi szükségessé.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Közkórház csütörtöki jelentése szerint az intézmény koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjében az elmúlt 24 órában 62 vizsgálatot végeztek el. 17 beteget további kórházi kezelés céljából az intézményben tartottak. Ezen időszak alatt 11 beteget engedtek haza; ők az elkövetkező időszakban otthoni karanténban lesznek, és gyógyításuk is otthoni körülmények között folytatódik. A kórház Covid-részlegében jelenleg 108 páciensről viselnek gondot. Az intenzív osztály koronavírusos megbetegedetteknek fenntartott részlegében 13 beteget ápolnak, közülük tizenketten gépi lélegeztetésre szorulnak.

A kórház epidemiológusa, dr. Gordana Krtinić a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, folyamatosan nő a vizsgálatra jelentkező személyek száma.

– Napról napra nő azok száma, akik valamilyen tünettel jelentkeznek a kórház vagy az egészségház légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjében. Előbbiek több mint hatvan, míg utóbbiak több mint kétszáz vizsgálatot végeznek el naponta. A kórházi kapacitások nem okoznak gondot, egy újabb részleget megnyitottunk a koronavírusos megbetegedetteknek, azt azonban el kell mondanom, hogy az alkalmazottaink odaadóan, maximális erőbevetéssel dolgoznak, de a teherbírásuknak is van határa. Többen azt mondják, hogy miután letelt az ügyeletük a kórház Covid-részlegében, csak annyi erejük marad, hogy hazamenjenek, de ott már nem tudnak semmit csinálni, csak a plafont nézik. Ezért arra kérem a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben az óvintézkedéseket – fogalmazott a szakember.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet adatai szerint az elmúlt 24 órában Szabadka Város területén összesen 94 új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel a regisztrált aktív fertőzöttek száma 822-re emelkedett.

Dr. Nebojša Bohucki, a Közegészségügyi Intézet járványügyi szakembere a subotica.com hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy a katasztrofális járványhelyzet ellenére nincs ok a pánikra, hisz a legtöbb aktív fertőzött enyhe tüneteket produkál, és gyógyítása is otthoni körülmények között folyik. Mint mondta, a vírus korábban is ugyanígy viselkedett, viszont a tesztelések számának megnövekedésével, illetve a gyorstesztek bevezetésével pontosabb képet tudnak kapni a tényleges helyzetről. A szakember szerint várható volt, hogy egy olyan vírus, amely cseppfertőzéssel terjed, a téli hónapokban gyorsabban fog terjedni, és a fertőzöttek száma az elkövetkező időszakban várhatóan tovább fog emelkedni.

Azon polgárokat, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják, a Harambašić utcai Covid-rendelőben fogadják mindennap 7 és 20 óra között. A betegeknek érkezés előtt a 024/546-104-es vagy a 065/91-85-578-as telefonszámon kell jelentkezniük.