2024. április 27., szombat

Ötvenegy elhalálozott egy nap alatt

Ahány nap, annyi rekord a koronavírus-jelentésekben. A járvány kitörése óta soha ennyien nem hunytak el a koronavírus-fertőzésben, mint az elmúlt 24 órában. A covid-19.rs honlapon 15 órakor közzétett adatok szerint ugyanis az elmúlt 24 órában 51 személy hunyt el a betegség szövődményeiben, a 21.569 koronavírustesztből pedig 7606-nak az eredménye lett pozitív.

Az egészségügyi minisztérium és a Batut intézet jelentése szerint tovább nőtt a lélegeztetőberendezésre szoruló páciensek száma is, melyre jelenleg 243 személyt kapcsoltak az ország területén a 6722 kórházban kezelt páciens közül. A járvány kezdete óta 1366 személy hunyt el a kór szövődményeinek következtében, a halálozási arány 0,92 százalék az országban, vagyis csökkenő tendenciát mutat.

A járvány kezdete óta 1.703.985 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 148.214-nek az eredménye pozitív.

Verica Jovanović, a Batut intézet igazgatója és az országos válságtörzs tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak növekszik a fertőzöttek száma, hanem mind többen szorulnak kórházi kezelésre, ami az ország egészségügyi rendszerét komoly próbára teszi.

Aleksandar Vučić szerb államfő kijelentette a Nova S hírportálnak, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a mai nap járt a legsúlyosabb következményekkel az országban. Mint mondta, a szerbiai kórházakban naponta 10.000 koronavírus-gyanús polgárt vizsgálnak meg és nagyjából ezret kell elhelyezni valamely egészségügyi intézményben. Leszögezte, a helyzet romlásával kell szembenéznünk.

– Mást nem tehetünk: kórházakat építünk és figyelmeztetünk, de úgy látszik hiába. Ha nem leszünk fegyelmezettek, annak katasztrofális következményei lesznek – nyilatkozta a nap folyamán az államfő.