2024. április 26., péntek

„Szemétdombot csináltak a házból”

Majdánon a helyzet változatlan…

…sőt mondhatni romlott a migránshelyzet a faluban. A hideg idő beálltával a migránscsoportok a magyar határ illegális átlépésére készülődve egyre erőszakosabban foglalják el, veszik birtokukba a hármas határ közelében fekvő Majdány üresen álló lakóházait. A Zentán élő Csábi Ilona nyugdíjas rendszeresen hívja, értesíti a rendőrséget és a törökkanizsai önkormányzat vezetőit, hogy a Petőfi Sándor utcában lévő lakatlan házukat folyamatosan megszállják és lelakják a migránsok.

A bútorokat mind tönkreteszik, a szoba közepén tüzelnek (Fotó: Gergely József)

A bútorokat mind tönkreteszik, a szoba közepén tüzelnek (Fotó: Gergely József)

– Egész Majdányt ellepték a migránsok, nem csak a férjem Teleki József házába költöztek be. A múlt vasárnap is voltunk a faluban, akkor a rendőrök is kijöttek, a napokban is beszéltem a rendőrökkel. A rendőrség tehetetlen, ezt ők maguk is elismerik, mint mondják kevesen vannak és egy-egy migránsbegyűjtő akció csak ideig-óráig érezteti a hatását. Az üres házak mind tele vannak, tehetetlenek vagyunk velük szemben, itt hatékonyabb és erélyesebb hatósági fellépésre lenne szükség.

A taxisok folyamatosan hordják őket, már pontos címre érkeznek, az üres házak előtt rakják le őket, valakik, a korábban érkezettek értesítik, tájékoztatják őket, de az is lehet, hogy vannak segítőik a faluban is. A rendőrségnek megadtam az egyik migránsfuvarozó autójának a rendszámát is, de nem tilthatják meg nekik a fuvarozást. Szerintem viszont ez is kimeríti az embercsempészés fogalmát. Lopták a fát Rábén, UNICEF feliratú pokrócba rakták és úgy vitték. A segélyszervezetek támogatják a migránsokat, akkor helyezzék is el őket, vagy szállítsák el őket!

Csábiék lakatlan házában is legalább húszan tanyáznak (Fotó: Gergely József)

Csábiék lakatlan házában is legalább húszan tanyáznak (Fotó: Gergely József)

Ez márt tűrhetetlen, amit művelnek a házakban. A legutóbbi látogatásunk alkalmával is volt mit látni. A kiskapu leemelve, csak úgy oda volt támasztva. Amikor ezt megláttam mérgesen belöktem, a nagy robajra vagy 20–30 migráns szaladt ki a házból. Bent szemétdobot csináltak, bent a szoba közepén tüzelnek, a maradék bútort, konyhaszekrényt mindent tönkre tettek. Még a dolgukat is ott végzik. Mélységesen fel vagyok háborodva, ha a hatóság nem tesz semmit, mi tehetetlenek vagyunk velük szemben. Amint kiléptünk a házból már mentek is vissza. Kimentünk a férjemmel a temetőbe, és amikor visszaértünk már megint tele volt a ház – mondta elkeseredve Ilona.