2024. április 27., szombat

Olajozott áremelkedések

Az étolaj drágulását a cukor drágulása is követheti

Nem kell meglepődnie a vásárlónak, amikor a boltok polcairól leemelt étolajért többet fizet a kasszánál. A várható 10 százalékos áremelkedés részben a nyersanyag drágításával magyarázható, de ugyanakkor a jól ismert üzleti játék eredménye is. Az olajgyárak megemelik a termék árát, még mielőtt elfogynak azok a készleteik, amiket a korábbi áron felvásárolt napraforgóból állítottak elő – írja a Beta. A hírügynökségnek Milan Prostran agrárközgazdász nyilatkozott a pillanatnyi gazdasági játékról, aminek a következményeit  minden bizonnyal hétköznapi fogyasztó is megérzi.

– A termékek végső árát az alapanyag és a szabad piac határozza meg. A felvásárlók az idén többet fizettek a napraforgóért. Mielőtt azonban elfogynának az utolsó tartalékok, a gyárak lassan elkezdik emelni az étolaj árát – mondta Prostran a Beta munkatársának.

A nyers napraforgót tavaly 31 dináros kilónkénti áron vásárolták fel a termelőktől, az idén pedig 36-37 dinárt fizet a nagybani felvásárló, tehát több mint 20 százalékkal többet. Prostran szerint az étolaj  drágulását a fogyasztók semlegesíthetik, mégpedig észszerű fogyasztással.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Néha a mezőgazdaságnak is meg kell fizettetnie a befektetett munkát. A napraforgó-termelés mértéke csökkent, s ezért emelkedett a termény ára. Ez valószínűleg arra ösztönzi majd a gazdákat, hogy növeljék az olajos magvak vetésterületét – nyilatkozta a szakember.

Egyelőre senki sem tudja biztosan, mi fog történni a cukorrépa árával. A termelők jelentős része még nem kapta meg az átadott terményért a pénzt a felvásárlóktól. Jaroslav Fabri ópázovai termelő is ebben a helyzetben van. Az egy hónappal ezelőtt átadott cukorrépájáért még nem kapott pénzt, de a felvásárló azt mondta, „ne aggódjon”.

Zdravko Šajatović, az újvidéki Žitounija malom- és tésztaipari társulás igazgatója szerint annak ellenére, hogy a búzát az idén magasabb áron értékesítették, mint tavaly, nem kell számolni a liszt árának jelentős emelkedésével.

– A liszt mindig lassabban drágul, mint a búza, amiből az idén még többlet is volt. A búza iránti kereslet egyébként a járvány okozta félelem miatt növekedett meg. Több ország is jelentős raktárkészletet halmozott fel az utóbbi időben kenyérgabonából – magyarázta el Šajatović.

Az igazgató azt is elmondta, a búza kilogrammja 21,50 dinár, a liszt nagykereskedelmi ára kilogrammonként pedig 26-27 dinárba kerül. Szerbiában nagy a kínálat, 3000 malom működik, és ki tudja, hány további, amikor a kereslet épp növekszik, és emelkednek az árak.

A szakember hangsúlyozta, még ha növekszik is a liszt kiskereskedelmi ára, a nagybani árára ez nem lesz hatással, mivel a lisztfogyasztásnak ez csak 8 százalékát teszi ki.