2024. április 27., szombat

Jelentős veszteség az Adicában is

Az adai közvállalat 13 millió dináros forgalomkieséssel számol

A koronavírus-járvány miatt nehéz éven van túl az adai Adica üdültetési közvállalat, amely nemcsak a helyi strandfürdőt működteti az ott található vendéglőkkel a nyári idényben, hanem néhány esztendeje már szálláshelyeket is biztosít a szállóvendégeknek a Sportpanzióban és a Dom Hostelben egész éven át. Juhász Tibor igazgató közölte, hogy a járvány az egész világon nagy károkat okozott a turizmusnak, ez alól nem kivétel az Adica üdültetési vállalat sem, amely 13 millió dináros forgalomkieséssel számol a strandfürdő és a vendéglők bezárása, a kihasználatlan szálláshelyek miatt. Az Adica igazgatója szerint 5 millió dináros tiszta nyereségtől esett el a közvállalat a járványhelyzet miatt.

– A szálláshelyek esetében már a 2019-es év végén elmaradtak a visszatérő vendégeink. Már akkor gyanús volt a helyzet, mivel senki sem foglalt szálláshelyet a Sportpanzióban. Jóllehet nálunk januártól júniusig telt ház van a külföldről érkező diákoknak köszönhetően, akik különféle pályázati támogatások révén foglalnak szállást nálunk. Sajnos, mindenki lemondta a szállásfoglalást a panzióba, ahol egyetlenegy vendégünk sem volt – magyarázta Juhász Tibor. – Márciusban és áprilisban, amikor az időjárás lehetővé tette, hogy a wellness épületének betonozási munkálatai elinduljanak, akkor emiatt 6–8 ember szállt meg a Sportpanzióban. Ez volt az összes vendégünk, és szinte még most is. A szálláshelyeket illetően elkészítettük a kilenchavi mérleget, amely szerint 6 millió dinár forgalomkiesés keletkezett a járványhelyzet miatt. Mint minden évben, az idén is június elsején kellett volna, hogy megnyíljon a strandfürdő az ott található vendéglőkkel együtt. Nem volt elég a járvány, hanem még a rossz idő is beleavatkozott a tevékenységünkbe, hiszen az esőzések miatt csak június 20-án tudtuk megnyitni a létesítményt. Jól is indult a nyár, viszont július 19-étől a községi válságstáb úgy döntött, hogy bizonytalan időre be kell zárni a strandfürdőt és vele együtt a vendéglőket. A strandfürdő július 29-éig zárva volt, majd újra megnyílt, és a vendéglők is elkezdtek működni. A június elejei rossz idő, illetve a strandfürdő és a vendéglők bezárása további 7 millió dináros forgalomkiesést jelentett az Adica közvállalatnak. Így összesen már 13 millió dinár forgalomkiesésről van szó. Ha ebből el is vennénk a különféle kiadásokat, akkor is körülbelül 5 millió dinár tiszta nyereségtől esett el a közvállalat a járvány miatt. Az újranyitást követően szeptember elsejéig végigdolgoztuk az idényt, amelyben összességében sikerült annyi bevételre szert tenni, hogy december végéig a kiadásainkat le tudjuk fedni. Sajnos, januártól júniusig Ada község önkormányzatának segítségére szorulunk, hiszen nagyon rossz évet zártunk a járványhelyzet miatt, amely nemcsak bennünket és országunkat, hanem az egész világot is sújtja – nyilatkozta az Adica igazgatója.

Idén a járvány miatt keveset lehetett nyitva a strandfürdő

Idén a járvány miatt keveset lehetett nyitva a strandfürdő

A járványhelyzet ellenére a strandfürdőben a tavasszal fontos beruházás zajlott. Juhász Tibor kiemelte, hogy lezárult a létesítményben a járdák felújítása, amely már több éve zajlik, illetve kicsempézték a gyermekmedence körüli területet. A beruházás 4,5 millió dinárba került, amelyből 2 milliót nyert pályázaton a közvállalat a turisztikai minisztériumnál, a fennmaradó összeget pedig Ada község önkormányzata állta. Az igazgató megjegyezte, hogy egyedül még a csúszdás medence körüli területet kell kilapozni, hogy elmondhassák, a strandfürdőben minden medencét és járdát felújítottak. Reméli, ha jövőre nem is, de 2022-ben sikerül kicsempézni a medence környékét. Juhász Tibor rámutatott, hogy ez fontos beruházás lenne, mert a hosszú távú terveik szerint a wellnessközpontot és a csúszdás medencét meleg folyosóval szeretnék összekötni, illetve meleg vízzel töltenék fel. Emellett telente levegővel felfújt ballon kerülne rá, hogy a wellnessközpontba látogató vendégek tudják használni. Az igazgató bízik benne, hogy ez a beruházás az elkövetkező öt évben megvalósul.

– Minden évben úgy készülünk a fürdőidényre, hogy ez lesz legjobb évünk, a 2021-es évet is így készítjük elő. Viszont egy óriási változás lesz az életünkben, hiszen a tervek szerint 2021 augusztusának végén megnyílik a wellnessközpont. Eszerint, mint minden évben, június elsején szeretnénk megnyitni a strandfürdőt, amelyet szeptember 1-jén bezárunk, de utána folytatjuk tovább a munkát a wellnessközpont üzemeltetésével. Ezzel harmincéves vágyunk teljesül, hiszen jövő szeptembertől egész éven keresztül működhetünk – számolt be az Adica közvállalat terveiről Juhász Tibor. – Nagyon fontos beruházás még a termálvíz gáztalanítása, valamint a termálvíz elvezetése a wellness épületéig. Ez ügyben Ada község önkormányzata tárgyal különböző minisztériumokkal és a nagyberuházások igazgatóságával, és reményeink szerint ezekhez a beruházásokhoz megkapjuk a támogatást. A gáztalanított termálvíz ugyanis fontos feltétele annak, hogy üzembe helyezzük a wellnessközpontot. Fontos dolog, hogy megkaptuk a termálvíz analízisét, amely szerint páratlan minőségű termálvízzel rendelkezünk Szerbiában. A víz gyógyhatású és iható, ajánlott napi 2–3 decilitert inni belőle. Számtalan betegség kezelésére jó, többek között gyomor-, bőr-, nőgyógyászati, valamint szív- és érrendszeri betegségeknél alkalmazható gyógyításra. A termálvíz hőmérséklete 60–61 Celsius-fok, ami bőven elég, hogy hőcserélőkkel felmelegítsük a medencék vizét, amelyekbe a terveink szerint 36–38 Celsius-fokos víz kerül. A wellnessközpontban egy medencét töltünk fel majd termálvízzel, amelyet ehhez hűteni kell – közölte az Adica közvállalat igazgatója.