2024. április 27., szombat

Így kell járni...

Néptáncoktatói képzés kezdődött Bácsfeketehegyen – Várakozáson felüli volt az érdeklődés – Rangos anyaországi szakemberek foglalkoznak a résztvevőkkelNéptáncoktatói képzés kezdődött Bácsfeke

Vasárnap a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban megkezdődött a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség néptáncoktatói képzése. A kurzus iránt igen nagy volt az érdeklődés, ezért több váltásban tartották meg, tekintettel a járványügyi előírásokra. Brezovszki Roland, az esemény szervezője elmondta a médiának, hogy az Így kell járni néptáncoktatói képzés öt szemeszteres, és a VMMSZ a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel együttműködve szervezi meg.

Dr. Varga Sándor előadása

Dr. Varga Sándor előadása

– Nagyobb műhelyekkel, szabadkaiakkal, topolyaiakkal és óbecseiekkel konzultáltunk arról, hogyan nézzen ki ez a képzés. Így fogalmazódott meg az a gondolat, hogy ismét Lévai Péter tanár urat kérjük fel a kurzus programjának megtervezésére. Az ő javaslatára lett a képzés öt szemeszteres, két és fél év alatt ugyanis nagyon sok mindent meg lehet tanulni. Ezek a hallgatók, amikor lehallgatják az öt szemesztert, el is kezdhetik a munkájukat. Nagyon fontos tudni, hogy ez egy szakma. Az a világ már elmúlt, hogy beleszületünk ebbe a hagyományba. Ma ez már egy tudomány, amit úgy kell megtanítani, hogy az érthető legyen. Bízunk benne, hogy ezekben a fiatalokban lesz annyi készség és erő, hogy végigcsinálják és továbbadják a tudást – mondta a szervező, majd azzal folytatta, hogy utoljára 2005-ben szerveztek néptáncoktatói képzést Vajdaságban, amely akkor négy éven keresztül tartott. Azóta ilyen jellegű képzés nem volt vidékünkön, ezért úgy érezték, hogy ismét meg kell szervezni, mert kevés a néptáncoktató, aki szakmailag el tudja látni az itteni 3000 néptáncost.

– Meghirdettük a képzést, és egy hónapos határidőt adtunk a jelentkezésre. 40-45 jelentkezőre számítottunk, viszont 109-en jelentkeztek. Igaz, picit nyitottuk a képzést, ugyanis a középiskolásoknak is lehetőséget adtunk arra, hogy részt vegyenek rajta. Sok olyan is van közöttük, akik már végigjárták a kurzust, de úgy gondolták, hogy érdemes többször végighallgatni ezeket az előadásokat – fogalmazott Brezovszki Roland.
A magyarországi szakemberek előadásai igen széleskörű ismeretanyagot fog adni a képzés résztvevőinek. Természetesen, az elmélet mellett gyakorlati része is lesz a kurzusnak, mondta a szervező.

Az előadások a járványügyi előírások betartásával zajlottak

Az előadások a járványügyi előírások betartásával zajlottak

– Lévai tanár úr másoddiplomás, végzős növendékeket vont be az egyetemről a képzésbe, és a táncgyakorlat, táncjelírás, gyermekjáték és a népi módszertan órákat ők fogják tartani, a drámapedagógiai órákat pedig dr. Mizerák Katalin fogja tartani. Dr. Varga Sándor néprajzot és folklorisztikát tanít nekünk, dr. Bárkány Ildikó a népviseletismeretet tanítja, Héja Bella tanárnő pedig népzenét fog oktatni. Lévai Péter az egész képzést vezeti és az etűd szerkesztésének rejtelmeibe vezet be bennünket – számolt be Brezovszki Roland, majd hozzáfűzte, hogy az összes oktató Magyarországról érkezik, a hallgatók pedig egész Vajdaság területéről.
A néptáncoktatói képzés szervezése során nehézséget jelentett a járványügyi helyzet. A szervező elmondása szerint úgy keleltt alakítaniuk a kurzus menetét, hogy be tudják tartani az előírásokat.

– Csináltunk egy délelőtti és egy délutáni váltást. A mostani első képzésen délelőtt érkeztek a középiskolások, és őket is két csoportra osztottuk. Így két helyszínen hallgatták az előadásokat. Délután az egyetemisták és a felnőttek hallgatták az előadást, őket ugyancsak két csoportra osztottuk. Ez nagyban megnehezítette a tanárok dolgát, mivel mindent négyszer kellett végigmondaniuk, viszont így eleget tettünk minden járványügyi előírásnak – hallottuk a szervezőtől.
Az Így kell járni elnevezésű néptáncoktatói képzés a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósul meg.