2024. április 26., péntek

Tűnjenek el a megalomániás igazgatók!

A miniszter szerint némely közvállalat vezetője Szerbiában kiskirályként viselkedik

Az elmúlt hetekben egyre gyakrabban ad hangot elégedetlenségének a stratégiai fontosságú közvállalatok igazgatóinak viselkedése kapcsán Zorana Mihajlović bányászati és energiaügyi miniszter. Véleménye szerint ezek a személyek közül sokak arroganciája nem ismer határokat, a döntéshozatalt egy helyre összpontosítják, a közvállalatokra magáncégként tekintenek, és minden eszközt megragadnak, hogy továbbra is a befolyásos beosztásokn maradjanak. Mihajlović megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a változások kieszközlése érdekében. A témával kapcsolatban a Kurir újságíróinak nyilatkozott.

– Az igazgatók megválasztása a kormány feladata. Engem a legkevésbé sem érdekel, melyik igazgatónak miképp nyeri el a tetszését a döntésem. A közvállalatok legfelső embereinek nem tartozom semmiféle magyarázattal, sem felelősséggel, Szerbia elnökének és lakosainak viszont annál inkább – nyilatkozta a lap vasárnapi számában Mihajlović.

A miniszter szerint teljesen mellékes kikről van szó, mert nem erre kell helyezni a hangsúlyt. Minden esetben a tényeket kell megvizsgálni: ki hogyan látja el a feladatát. Példaként említette a Srbijagas gázszolgáltató közvállalatot. A Török Áramlat bulgáriai részét már összekötötték a szerbiai vezetékkel, az viszont, hogy jelenleg mi történik az építési munkálatok Szerbiát illető részével, senki sem tudja, mivel az eljárások és a gázszállítás megindulásának időpontja sincs tisztázva.

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

– Ennek semmi köze nincs a személyes viszonyokhoz, a párttagsághoz, akár az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokhoz, mint ezt a vállalat élén álló egyének hazug módon szerették volna beállítani. Úgy tűnik, egyes igazgatók azt képzelték, hogy valamiféle császárok és földre született istenek, akik saját kényük-kedvük szerint cselekszenek, nem pedig emberek, akiknek feladata a kormány politikájának és céljainak segítése az ország építése, fellendítése érdekében. Szerbiának nincs szüksége fizetésekkel és rendszeres juttatásokkal megvásárolt igazgatókra! – emelte ki a miniszter.

Példaként azt is megosztotta, hogy tudomása szerint a Srbijagas Közvállalat 14 további céggel van összekapcsolva, amelyek közül 4 felett teljes körű tulajdonjoga van.

– Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója egy igazi Superman lehet, nagy teherbírással, mert a 14 vállalatnak szinte mindegyikében kinevezte saját magát igazgatónak, vagy a felügyelőbizottság elnökének. És nemcsak magát, hanem a cégeket alkotó csoportokat is, vagyis a saját embereit! – jegyezte meg a miniszter.

Mihajlović azt is elárulta, hogy Bajatović csapatába olyan személyek tartoznak mint Stevan Dukić, a Transportgas igazgatója, Blaženka Mandić, aki Bajatovic helyettese, valamint Jovica Budimir és Milan Djukić, ők a végrehajtó igazgatói szerepkört töltik be.

Ezek a személyek igazgatói fizetést vesznek fel a Srbijagas Közvállalatban, s mindez mellett havonta 5000–20 000 eurót is kapnak további juttatás címén. Ez többszöröse, 10- vagy akár 40-szerese is az átlagos szerbiai fizetésnek. Ezeket a ténykedéseiket megpróbálják rejtegetni a minisztérium elől, mintha ez a magánjövedelmük lenne, miközben egy közvállalat pénzéről van szó.

– Minden euró, amelyet úgy vettek fel, hogy nem dolgoztak meg érte, anyagi kár, amit ezek az igazgatók okoznak az ország minden állampolgárának, kezdve a havi 20 000 dináros fizetésből élő kávéfőzőnőtől a mérnökökön át az egyetemi tanárokig. Ezt nem fogom tovább tűrni és megengedni, inkább mindennek pontosan a végére járok, és harcba szállok velük – mondta Mihajlović.

A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium hivatalosan is bejelentette, hogy feljelentést tett a vizsgálati szerveknél a Srbijagas, a Transportgas, a Distribucijagas és az óbecsei Gas Kft. vezetői ellen. A vád szerint nem a Közvállalatokról szóló törvény előírásaival összhangban választották meg az irányító testületet, ami magával vonja az általuk aláírt dokumentumok törvényességének kérdésességét.