2024. április 27., szombat

A Fruška goráért mindannyian felelősséggel tartozunk

Hatvan éves Vajdaság kedvenc nemzeti parkja

Nemrégiben önkéntesek segítségével megkezdték a Tarcal-hegység fásítását. A első 50 csemetét Bakolctól nem messze ültették el, de ezenkívül még 59 950 facsemete otthona lesz majd a hegy, a tervek szerint november végéig mindegyiket elültetik.

Milos Vučević polgármester is jelen volt a munkálatok megkezdésénél, kiemelte, hogy a Fruška gora Nemzeti Park különleges minden szerbiai ember számára. Úgy véli, nincs olyan polgár, aki még ne látogatott volna el ide legalább egyszer a családjával vagy a barátaival. Véleménye szerint a park megóvása közös érdek, mindannyiunknak vigyázni kell rá és törődni vele, nemcsak az ilyen ültetési akciók alkalmával hanem akkor is, amikor kirándulni vagy sütögetni megyünk a hegyre, ne hagyjunk szemetet magunk után.

Radoslav Kruni, a Fruška gora Nemzeti Park igazgatója elmondta, hogy a tervek szerint 50 500 tölgy- és bükk-, valamint 9500 nyárfát ültetettek, illetve ültetnek. Az akcióban az önkénteseken kívül részt vesznek a park munkatársai is. Az önkéntesek számára minden felszerelést biztosítanak.
A fásítás természetesen nem egyik napról a másikra történik. Az önkéntesek jelentkezését továbbra is várják az office@npfruskagora.rs e-mail-címen vagy a 021/463-666-os telefonszámon, ugyanitt bővebb információval is szolgálnak.