2024. április 26., péntek

Elhunyt Irinej pátriárka

Életének 90. évében, ma kora reggel elhunyt Irinej pátriárka, szerb pravoszláv egyházfő. A pátriárka a koronavírus áldozata lett.

Az egyházfőt november 4-én szállították a belgrádi Karaburma katonakórház COVID-részlegébe, ahol a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt kezelték. 

Irinej pátriárka november 1-jén részt vett Amfilohije püspök temetésén Podgoricán, amelyen több ezren vettek részt, szinte senki nem viselt maszkot, és a kötelező távolságot sem tartották be. az orvosok azonban úgy ítélték meg, hogy korábban megfertőződött, mert legközelebbi munkatársai körében már a temetés előtt kimutatták a fertőzést. Esetében a november 4-ei tesztelés mutatta ki a kór jelenlétét, miután azonnal kórházba szállították.

Tegnap késő este 10 óra körül arról tájékoztatták Aleksandar Vučić államfőt, aki személyesen érdeklődött a kórházban, hogy az egyházi méltóság állapotában nem történt javulás, továbbra is lélegeztetőgép segítségével küzdenek az életéért. Az államfő a pátriárka halálhírét követően az Instagramon az írta, megtiszteltetés volt ismerni őt, majd hozzátette: az olyan emberek mint Irinej pátriárka örökké velünk maradnak.

A 12 milliós szerb ortodox egyház legtöbb tagja Szerbiában, Montenegróban és Boszniában él.