2024. április 26., péntek

Nem csillapodik a járvány

Branislav Tiodorović: Egyelőre érdemes óvatosnak lenni a vakcinával

Tovább növekedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma, a szerdai járványügyi jelentés értelmében 24 óra alatt hivatalosan 18 040 koronavírustesztet végeztek el, ebből 5613-nak az eredménye volt pozitív. A pozitivitás aránya 31,11 százalék. Lélegeztetőgépen 182 személy van. A szemlélt 24 óra alatt 27 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, s ezzel 1081-re növekedett az elhunytak száma; a halálozási arány 1,10 százalék. Jelenleg 5317 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 555 000 koronavírustesztet végeztek el, ebből 97 988 bizonyult pozitívnak.

A B92 hírportál értesülései szerint Belgrádban 2111 fertőzöttet jegyeztek, Újvidéken 267-t, Pancsován 165-t, Nagybecskereken 83-t, Szabadkán 82-t, Verbászon pedig 73-t. A 12, legtöbb fertőzést jegyző szerbiai helyi önkormányzat közül 5 vajdasági.

Ana Brnabić kormányfő emlékeztetett, hogy a kedd óta hatályos, elsősorban szolgáltatást nyújtó létesítmények nyitvatartási idejét érintő korlátozás a tervek szerint december 1-jéig marad hatályban, ám ez nem jelenti azt, hogy az esetleges újabb intézkedések és korlátozások foganatosításával addig várnak. Amennyiben a következő néhány napban a hatályos intézkedésnek nem lesz hozadéka, az egészségügyi válságstábbal megvitatják a további lépéseket – közölte a miniszterelnök.

Ana Brnabić az oktatással kapcsolatban elmondta, az iskolákban egyelőre nem indokolt áttérni a távoktatásra, ám ezt a témát alaposan körbejárják a válságstáb tagjaival a következő ülésen, „mivel a szülőket elsősorban az aggasztja, hogy meddig fogadják gyermekeiket az óvodák és az iskolák”.

A VÉDŐOLTÁSTÓL FÜGG

Srđa Janković immunológusnak, a válságstáb tagjának értékelése szerint a járvány egy ideig még biztosan nem ér véget. Hogy meddig marad körforgásban a vírus, illetve, hogy miként ér véget a járvány, elsősorban attól függ, hogy mikor válik elérhetővé hatékony vakcina. Janković a Pink tv-nek nyilatkozva közölte, a vakcinatesztelés harmadik szakaszában elegendő számú önkéntes vesz részt, és ha ezt követően bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos, be lehet jegyeztetni, és megkezdeni a lakosság immunizációját.  Szerinte bizakodásra ad okot, hogy az eddigi értesülések szerint valamelyik vakcina 95 százalékban hatékony.

Maga a SARS-CoV-2 vírus nem változott érdemben a járvány kezdete óta, ám a Covid–19-megbetegedésnek számos megnyilvánulási formáját megfigyelték. Egyeseknél egyáltalán nem jelentkeznek tünetek, másoknál viszont a lehető legsúlyosabb klinikai kórkép alakul ki – emelte ki továbbá Janković, hozzátéve, hogy egyebek mellett emiatt összetett a kór elleni küzdelem. Mivel a páciensek java részénél egyáltalán nem alakul ki tünet, nincsenek tudatában a fertőzöttség tényének és emiatt terjesztik a vírust – magyarázta a szakértő, kiemelve, hogy a járvány elleni küzdelem ezen szakaszában nem indokolt a kollektív immunitásra támaszkodni, hiszen egyelőre nincsen védőoltás.

– Az, hogy Kínában szinte alig azonosítanak új fertőzöttet, hacsak valaki nem „importálja” külföldről a vírust, nem a kollektív immunitással, hanem Kína fegyelmével és szigorú járványügyi intézkedéseivel magyarázható. Európában lehetetlen ugyanazokat az intézkedéseket alkalmazni. Azok az országok, amelyek a vakcina nélkül próbálták elérni a kollektív immunitást, rájöttek, hogy hibát követtek el. Svédországban a járvány második hulláma semmivel sem enyhébb az elsőnél – taglalta Srđa Janković.

EGYRE KEVESEBB A KÓRHÁZI ÁGY

Mivel az újonnan azonosított fertőzöttek és a kórházi gyógykezelésre szoruló páciensek száma folyamatosan növekszik, az egészségügyi rendszer a szakadék szélén ingadozik – közölte a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozó Predrag Kon epidemiológus. Noha a járványügyi mutatók aggasztóak, nincs szükség a kijárási tilalom elrendelésére. Egyébként is, minek a kijárási tilalom, amikor Belgrádban szinte egy lelket sem látni az utcákon – jegyezte meg a szakértő, aki nem kételkedik abban, hogy a nyitvatartási időre vonatkozó korlátozás nem marad eredmények nélkül.

Az egészségügyi rendszer leterheltségéről nyilatkozott Milika Ašanin, a Szerbiai Klinikai Központ igazgatója is, megállapítván, hogy jelenleg a fertőzötteknek nagyjából a 30 százaléka szorul kórházi kezelésre. Október utolsó hetében – Darija Kisić Tepavčević elmondása szerint – a fertőzöttek 15 százalékát kellett kórházban elhelyezni. Ašanin szavai szerint a fertőzöttek öt százaléka szorul intenzív terápiás kezelésre és a lélegeztetés valamilyen formájára. A fertőzőklinika kapacitásai beteltek. A járvány harmadik hullámának a kezdetén a kórházban elhelyezett páciensek legtöbbje 20 és 40 év közötti volt, majd valamivel később túlnyomóan 30 és 50 év közötti pácienseket gyógyítottak a kórházakban, jelenleg azonban a kórházban kezeltek túlnyomó része 60 évnél idősebb.

A járványhelyzet kritikus, és fennáll annak a veszélye, hogy elveszítik a járvánnyal kapcsolatos történések feletti irányítást – jegyezte meg a klinikai központ igazgatója.

TUDOMÁNY ALAKÍTOTTA FOLYAMAT, MAJD VAKCINA

Branislav Tiodorović epidemiológus szerint már nem indokolt bizonytalannak, vagy kedvezőtlennek minősíteni a járványhelyzetet, az aggasztó jelző sokkal megfelelőbb. Arra számítanak, hogy a következő napokban tovább növekszik a fertőzöttek, valamint a kórházban elhelyezettek száma. A szakértő szavai szerint különösen nyugtalanító, hogy a keddről szerdára virradó éjszaka egy 45 éves niši páciens és egy 50 éves leskováci páciens is elhunyt a betegség szövődményeinek a következtében, azaz nem csak idősek életét követeli a Covid–19. A fertőzöttek 40 százaléka 20 és 40 év közötti, sokuknál nem is alakulnak ki a tünetek, vagy csak enyhék, ám ők ugyanúgy terjesztik a vírust, mint minden egyéb fertőzött, magyarázta Tiodorović, rámutatva, hogy tekintettel a Szerbiában jellemző többgenerációs háztartásokra, az idősebbek különösen nagy veszélynek vannak kitéve.

Branislav Tiodorović reméli, hogy december elejéig sikerül megfékezni a járványgörbe felfelé ívelését, de nem tartja kizártnak, hogy addig újabb, illetve szigorúbb intézkedéseket foganatosítanak, azzal, hogy a kijárási tilalom elrendelését nem tartja valószínűnek.

A védőoltással kapcsolatos újságírói kérdésére válaszolva Tiodorović kifejtette: „Maradjunk reálisak. Egyelőre érdemes óvatosnak lenni a vakcinával, illetve várni vele. Meg kell várni, hogy az előállítási folyamata befejeződjék, és hogy bebizonyosodjon, az oltóanyagnak nincsenek mellékhatásai, majd jöhet a bejegyzése, engedélyezése és alkalmazása. Ez a tudomány szabályaira támaszkodó folyamat. Addig ki kell tartani. A járványgörbe decemberig feltehetőleg továbbra is meredeken ível felfelé, s ideális esetben csak azután sikerül ellaposítani, azaz ellenőrzés alatt tartani.

 „Év végéig érkezik a védőoltás”

Sanja Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatójának elmondása szerint év végéig megérkezik az országba a koronavírus elleni védőoltás első szállítmánya. Szerbia bejegyzett vakcinát importál majd, olyant, amilyenre a szerbiai egészségügyi hatóságok is rábólintanak – magyarázta Škodrić az N1 tv hírösszeállítása szerint, reményének adván hangot, hogy év végéig ötszázezer–egymillió adagnyi vakcinát sikerül behozni az országba, nem pontosítva, hogy melyik lehet ez a védőoltás.

Vajdasági helyzetkép

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet rendkívülinek értékelte a tartományi járványhelyzetet. Az intézet tegnap délelőtt közzétett jelentése értelmében egy nappal korábban a tartományban 1118 új fertőzést jegyeztek. Jelenleg 32 helyi önkormányzatban tekinthető rendkívülinek a járványhelyzet – egy nappal korábban 31-ben –, ezek a következők: Újvidék, Nagybecskerek, Mitrovica, Pancsova, Nagykikinda, Szabadka, Zombor, Palánka, Versec, Fehértemplom, Belcsény, Ópáva, Zsablya, Alibunár, Karlóca, Temerin, Kúla, Inđija, Ruma, Verbász, Óbecse, Ürög, Kevevára, Šid, Magyarcsernye, Antalfalva, Zichyfalva, Begaszentgyörgy, Szenttamás, Törökbecse, Titel és Törökkanizsa.