2024. április 27., szombat

Zürich, Párizs és Hongkong a legdrágább városok

Felmérést készítettek a nagyvárosok megélhetéséről

Zürich, Párizs és Hongkong jelenleg a világ legdrágább városa, miután a koronavírus-járvány kissé átrajzolta az idei lista rangsorát – derült ki az Economic Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató intézet legújabb felméréséből, amelyben 138 árucikk árát és szolgáltatás díját hasonlították össze a világ 130 nagyvárosában. A kutatás kimutatta, hogy a járványhelyzet 2020 szeptemberéig jelentős mértékben befolyásolta a megélhetési költségeket a felmérésben szereplő városokban – írja a CNBC hírportál. Ennek következtében a korábbi dobogós Szingapúr és Oszaka lejjebb csúszott a listán. A közlemény szerint Zürich és Párizs az első helyre került, köszönhetően annak, hogy erősödött a svájci frank és az euró.

– A koronavírus-járvány gyengítette az amerikai dollárt, a nyugat-európai és az észak-ázsiai valuták pedig erősödtek a dollárral szemben. Ennek következtében pedig növekedett az árucikkek ára és a szolgáltatások díja – mondta Upasana Dutt, a felmérés vezetője.

Az összehasonlítás alapja a 100-as megélhetési mutatóval New York. Szingapúr a negyedik helyre csúszott, mivel a városállamot számos külföldi munkavállaló hagyta el, és emiatt az árak is csökkentek. Mivel 2003-óta először csökkent a lakosság, a kereslet megcsappant és defláció alakult ki. Hasonló trend figyelhető meg Oszakában is, ahol a fogyasztói árak szintén stagnálnak – áll a kimutatásban.

A japán város az ötödik helyen Tel Aviv várossal osztozik. Ezután következik Geneva és New York, Koppenhága és Los Angeles pedig a kilencedik helyet foglalja el a ranglistán. A legtöbb termék ára és szolgáltatás díja nagyjából változatlan maradt az idén, egyes kategóriákat azonban jobban sújtott a járvány. Az alaptermékek, mint az étel és az ital ára stabil maradt, de a gyenge kereslet miatt jelentősen zuhant a ruházati cikkek ára. Ezenfelül az ellátási láncokban is gondok akadtak, ami szintén befolyásolta az árakat. Ezért egyes városokban azok az árucikkek drágultak meg a leginkább, amikre nagy volt a kereslet, mint például a számítógépek. Ezek a trendek folytatódhatnak jövőre is, mivel a fogyasztás még mindig korlátozott, ami hatással van az árak alakulására.