2024. április 27., szombat

Fölújítják a játszótereket

Még nem tudni, mekkora összeget szánnak erre a költségvetésből

A zentai kisgyerekes családok körében közismert probléma, hogy kevés a játszótér, azok felszereltsége hiányos, állapotuk pedig sok kívánnivalót hagy maga után. A homoki tömbházak előtt álló játékelemekről például pattogzik a festék, és alig néhány hinta, libikóka és mászóka közül választhatnak a gyerekek. A Népkert kedvelt családi kirándulóhely, ezért a legtöbben talán ennek a játszótérnek a felújítását tartják időszerűnek, hiszen a már évtizedekkel ezelőtt meglévő fagerenda lassan szétmállik, a hinták nyikorognak, a mászókáról leeső gyerek pedig alaposan megütheti magát a kibetonozott talajon.

Homolya Ákos, a községi tanács városrendezéssel megbízott tagja elmondta, hogy jövőre megkezdik a község területén lévő játszóterek fölújítását, de arra hivatkozva, hogy a jövő évi költségvetés kialakítása még folyamatban van, nem tudta megmondani, mekkora összegből kell ezt kigazdálkodniuk. Hangsúlyozta, hogy családbarát önkormányzatként tekintenek magukra, ezért fontosnak tartják, hogy a játékelemek esztétikusak és biztonságosak legyenek. Mint mondta, elsősorban a meglévő játszóterek felújítására helyezik a hangsúlyt.

– A felelőtlen használat és a vandalizmus elég nagy károkat okozott a játszótereinkben, és az állapotromláshoz az időjárás is hozzájárult. Terveink szerint a megrongálódott játékszereket pótolni fogjuk: a deszkákat, ülőkéket kicseréljük, ha szükséges, a fémszerkezeteket átfestjük, és biztonságossá tesszük, a homokozókat új homokkal töltjük fel.
Hozzátette, hogy a karbantartó munkálatokat tavasszal szeretnék elvégezni. A játszóterek fölújítását folyamatosan végzik majd mind a város, mind a falvak területén, reményeik szerint már a következő egy éven belül látványos fejlesztéseket fognak megvalósítani. Hosszú távú céljuk, hogy legalább egy játszóteret teljesen újjávarázsoljanak.
Szerbiában jelenleg nincs olyan törvény, amely azt szabályozná, hogy a játszótereken található játékoknak miféle standardoknak kell megfelelniük. A játszóterek felszerelésére így a termékek általános biztonságáról szóló törvény vonatkozik, amely szerint csak biztonságos termékek lehetnek a közterületeken. Homolya Ákos elmondta, hogy az új játékokat a meglévő biztonsági szabályok alapján fogják kialakítani.
– Nagy hangsúlyt fektetünk a biztonságra. A hosszabb távú terveink között új játszótér létrehozása is szerepel, és a már meglévők felújításánál is gondolunk a biztonságra. Nemcsak a törvényi előírások, hanem a környezetünk alakítása miatt is fontosnak tartjuk, hogy a játszótereink esztétikailag, használhatóság szempontjából és a biztonságot illetően is rendben legyenek.

Változatos játékok kicsiknek és nagyoknak

Külföldi utazások során vagy az internetet böngészve hamar nyilvánvalóvá válik számunkra, hogy egy játszótér sokkal több lehet, mint néhány egymás mellé helyezett hinta, csúszda és libikóka. Kreatív megoldások tömkelegével találkozhatunk, amelyek itthon még újdonságként hatnak, hiszen Zentán alig néhány játszótér rugaszkodik el a jól bevált játékelemektől.
A tervezett új játékokról Homolya Ákos elmondta, hogy szeretnék megkérdezni a lakosságot is arról, milyen játékelemeket képzelnek el a játszótereken. Egyelőre a meglévő játszóterek rendbetételére helyezik a hangsúlyt, új játszótér kialakítását csak ezt követően tervezik. A végső céljuk az, hogy néhány éven belül teljesen megújuljanak a játszóterek Zentán és a környező falvakban is. Olyan játékokat szeretnének kihelyezni, amelyekkel szívesen játszanak a gyerekek.
Ugyanakkor az új, jó minőségű játékok megóvására is megfelelő hangsúlyt kell helyezni, különben egykettőre elhasználódnak. Homolya Ákos elmondta, hogy igyekeznek megoldást találni a játszóterek kapcsán fölmerülő problémákra.

– Folyamatosan oda kell figyelni a játékokra, hogy az esetlegesen felmerülő hibákat kezelni tudjuk, és ezzel elkerüljük a sérüléseket. A hosszú távú terveink között szerepel az is, hogy a játszótereken megfelelő gumitalapzatot helyezzünk el, ezzel is csökkentve a balesetveszélyt. Az időjárás és a vandalizmus is hozzájárul a játékok állapotának romlásához, illetve jelentősek a nem megfelelő használatból eredő károk. Ezt figyelemfelkeltő táblákkal próbáljuk majd meg kiküszöbölni, korhatárhoz, egyéb kritériumhoz kötve az egyes játékok használatát.
Mint mondta, a nehéz feladat nem is a rendeltetésszerű használatról szóló tájékoztatás, hanem ennek a betartatása. Véleménye szerint ez folyamatos ellenőrzéssel, kamerarendszer telepítésével szavatolható.

A nem megfelelő használat mozgatórugója nem feltétlenül a rombolási vágy, sok kamasz és fiatal felnőtt örömmel, a játékélmény kedvéért hintázik vagy libikókázik a játszótereken. A végeredmény szempontjából ez mindegy, hiszen a nem rendeltetésszerűen használt játékok megrongálódnak, ez azonban részben kivédhető lenne, ha idősebbek számára is létrehoznának különböző játék- és sportelemekből álló közösségi teret. Homolya Ákos erről azt mondta, hogy más települések példájából kiindulva crossfitpályát is szeretnének majd létrehozni, ahol különböző tornaeszközök várják majd azokat, akik az utcán szeretnének edzeni.