2024. április 27., szombat
FORMULA–1

Bajnokavatás korcsolyapályán

Ritkán lehet mostanság azt mondani, hogy Lewis Hamilton váratlan győzelmet aratott, ám a Török Nagydíjon, ahol sokáig a Racing Pointnak állt a zászló, ez történt – a brit nagyszerű versenyzéssel biztosította be hetedik világbajnoki címét.

Pár éve hanyagolt helyszínt hozott vissza a naptárba a járvány: az Istanbul Parkban 2011-ben járt legutóbb az F1, az elmúlt öt évben azonban semmilyen versenyt nem rendeztek az egyébként közkedvelt pályán, amelyet autólerakatként használtak. Az F1 váratlan visszatérésének híre azonban annyira fellelkesítette a szervezőket, hogy a lelátók megtöltésének reményében a nyáron 400 dinárnak megfelelő összegért kezdték szórni a belépőjegyeket, a járvány erősödése miatt azonban végül mégis le kellett tenniük arról, hogy nézőket engedjenek be. A pálya új aszfaltot is kapott, amely viszont alaposan kifogott a mezőnyön: a felgumizatlan felület és a hűvös idő miatt az autók szinte egyáltalán nem találtak tapadást, rengeteg kicsúszás történt, és csak óvatosan mertek a gázra lépni a versenyzők, akik elmondásuk szerint sohasem találkoztak még ilyen körülményekkel. Az állapotok olyan kilátástalannak, már-már veszélyesnek bizonyultak, hogy péntek éjjel utcai autók próbálták felgumizni a pályát, de a szombatra megérkező eső csak még nehezebbé tette a vezethetőséget. Úgy tűnt, Max Verstappen és a Red Bull tud a legjobban úrrá lenni a helyzeten, ám az esős időmérő még a vártnál is jobban megkeverte a lapokat, ugyanis meglepetésre a Racing Point autói szárnyaltak: Lance Stroll karrierje első pole-ját szerezte, aki csapattársával, Sergio Pérezzel fogta közre Verstappent a rajtrács elején. Küszködött viszont a gumik felmelegítésével a Mercedes: domináns korszakuk kezdete óta még nem fordult elő, hogy egyik autójuk se kvalifikáljon az első ötbe, most viszont Lewis Hamilton a 6., Valtteri Bottas pedig csak a 9. lett.

A Mercedes csapata Lewis Hamilton hetedik világbajnoki titulusát ünnepli (Fotó: Beta/AP)

A Mercedes csapata Lewis Hamilton hetedik világbajnoki titulusát ünnepli (Fotó: Beta/AP)

Az izgalmas verseny szintén esőben kezdődött, a Racing Point számára álomszerűen, hiszen Stroll és Pérez hamar kényelmes előnyt építettek ki az élen, míg a fő ellenfélnek tűnő Verstappen beragadt a nagyot előreugró Sebastian Vettel mögé. A verseny első felében a Red Bullok tűntek az egyedülinek, akik elkaphatnák a váratlanul domináló rózsaszínű autókat, de előbb Verstappen, majd Alexander Albon is megpördült Pérez üldözése közben. Az eső ugyan elállt, de a pálya nem száradt fel: fordulat akkor jött el a verseny ritmusában, amikor szinte mindenki kiállt másodszor is intermediate gumikért, az addig látványtalan Hamilton viszont tovább folytatta a használt szetten, megelőzte a vele azonos taktikát választó Pérezt, és végül 30 másodperc fölötti előnyt autózott ki a leintésig – a sokáig vezető Stroll ugyanis az új gumikon szenvedett, és végül csak a 9. lett. Pérez az utolsó kanyarokban kivédekezte a Ferrarik támadásait, így ő és Vettel is idén először állhatott dobogóra. A Red Bull viszont 6–7. hellyel csalódottan távozott.

Egyúttal az egyéni bajnoki cím sorsa is eldőlt: hogy ezt megakadályozza, Bottasnak nyolc ponttal többet kellett volna szereznie csapattársánál, ám erre esélye sem volt a vizes pályán gyengélkedő finnek, aki először a rajtnál, majd több további alkalommal is megpördült, s végül még kört is kapott Hamiltontól. A brit hetedik vb-címével e tekintetben is beérte Michael Schumachert, és statisztikailag az F1 valaha volt legjobb pilótájává vált.

A Török Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:42:19,313, 2. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) +31,6 másodperc hátrány, 3. Sebastian Vettel (német, Ferrari) + 31,9, 4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +33,8, 5. Carlos Sainz (spanyol, McLaren) +34,3 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 307 pont, 2. Bottas 197, 3. Verstappen 170, 4. Pérez 100, 5. Leclerc 97, stb. Csapatok: 1. Mercedes 504 pont, 2. Red Bull 240, 3. Racing Point 154, 4. McLaren 149, 5. Renault 136 stb.