2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIA

Felfelé kúsznak a mutatók

Egy nap leforgása alatt több mint 3500 fertőzést jegyeztek, 21-en elhunytak

Tovább rosszabbodott a járványhelyzet, a tegnapi járványügyi jelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 12 514 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3536-nak az eredménye volt pozitív, a pozitivitás aránya 28,25 százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 143 személynek van szüksége, 17-tel többnek, mint egy nappal korábban, annak ellenére, hogy a hivatalos jelentés szerint az említett 24 óra alatt 21 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében. Ezzel mind az újonnan azonosított fertőzöttek, mind az egy nap leforgása alatt elhunytak számának tekintetében megdőltek a járvány kezdete óta jegyzett negatív rekordok.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A járvány kezdete óta 936 személy hunyt el a Covid–19, vagy a szövődményei következtében, a halálozási arány 1,33 százalék.

Jelenleg 2 959 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 455 156 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 70 424-nek az eredménye volt pozitív.

A B92 hírportál értesülései szerint Belgrádban 1611 fertőzöttet jegyeztek az említett 24 órában, Újvidéken 175-öt, Kragujevacon 121-et, Nišben 120-at, Nagybecskereken 66-ot, Pancsován 42-t.

Az oktatási intézményekhez kapcsolódóan Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja közölte, hogy az általános és a középiskolákban egyaránt növekszik a fertőzöttek száma, ám a helyzet egyelőre nem vált irányíthatatlanná.

– Számítani lehetett a vírus kifejezettebb terjedésére az iskolákban, hiszen mindenhol az országban növekszik a fertőzöttek száma. A vírus bekerül az iskolákba, ám egyelőre sikerül megakadályozni, hogy az intézményben is terjedjen. Amint fertőződésre derül fény, a diákokat és a tanárokat elkülönítik a többitől. A múlt héten Belgrádban 111 általános és 136 középiskolában jegyeztek fertőzött diákot és tanárt. Október utolsó hetében a fővárosban 66 általános és 77 középiskolában tartottak fertőzöttet nyilván, egy héttel korábban pedig 28 általános és 28 középiskolában – közölte Predrag Kon, a B92 hírportál összeállítása szerint.

A szakértő szerint a vírus terjedése lassításának tekintetében hatékonynak bizonyul majd a tegnap kezdődött háromnapos őszi iskolaszünet. Mint hozzátette, a válságstáb tagjaiban megfogalmazódott, hogy az idén indokolt lenne Vajdaságban és Szerbia egyéb térségeiben ugyanabban az időben megtartani a téli iskolaszünetet, azzal, hogy odafigyelnek a katolikus és a pravoszláv vallási ünnepekre. Minden attól függ, hogy az oktatási minisztérium támogatja-e az említett indítványt – jegyezte meg Predrag Kon.

EGYELŐRE NEM VÉSZES

Branko Ružić oktatási miniszter megerősítette, hogy az oktatási intézményekben uralkodó járványhelyzet nem vészes. A Prva tv-nek nyilatkozva kifejtette, hogy az eddigi felmérések szerint az iskolák nem jelentenek különösebb veszélyt a vírus terjedése szempontjából. Az iskolákban valóban növekszik a fertőzöttek száma, ám nem robbanásszerűen – hangsúlyozta Branko Ružić, mondván, hogy amikor egy-egy osztályban fertőzöttet azonosítanak, a tantermi oktatásról áttérnek az e-oktatásra.

A NEM COVID-PÁCIENSEK IS ÁLDOZATOK 

Predrag Sazdanović, a Kragujevaci Klinikai Központ igazgatója arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy a járvány legnagyobb áldozatai a nem Covid-páciensek. Az állam minden szabad erőforrásával küzd a vírus terjedése és a járvány ellen, ez pedig nem marad következmények nélkül az egyéb páciensek vonatkozásában – nyomatékosította Predrag Sazdanović a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva. Mint hozzátette, legkorábban az év végén derül ki, hogy hány ezer, például szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciens hunyt el azért, mert az erőforrásokat a Covid elleni küzdelemre összpontosítják. Igyekeznek minden vizsgálatot és műtétet elvégezni, ám mivel az altatóorvosoknak a fele a Covid-részlegben dolgozik, bizonyos beavatkozásokat kénytelenek elnapolni – tette hozzá. Mindennek tükrében Predrag Sazdanović arra kérte a polgárokat, hogy legyenek felelősségteljesek, tartsák be az óvintézkedéseket, hiszen ezáltal hozzájárulnak az egészségügyi rendszer tehermentesítéséhez.

Keretben: Lesifotó az ideiglenes kórházban

Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere csatlakozott azokhoz, akik mielőbbi vizsgálatot követeltek annak okán, hogy a belgrádi Štark Aréna ideiglenes Covid-kórházban elhelyezett női páciensek egyikét tudtán kívül, félmeztelenül lefényképezték, majd a fényképet közzétették a közösségi oldalakon. A fénykép arra enged utalni, hogy a nő éppen átöltözött, egy eddig ismeretlen személy pedig „megörökítette” ezt a pillanatot. Goran Vesić Facebook-bejegyzésében követelte, hogy az illetékes hatóságok vizsgálják ki az esetet, majd vonják felelősségre a nő több személyiségi jogát is megsértő személyt.