2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A rosszabbodás hullámán

A fertőzöttek tekintetében újfent megdőltek a korábbi rekordok

A keddi országos járványügyi jelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 13.091 koronavírustesztet végeztek el Szerbia-szerte, ebből 2823 eredménye volt pozitív, a pozitivitás aránya 21,56 százalék. Ezzel, az újonnan azonosított fertőzöttek tekintetében, újból megdőltek a korábbi rekordok. Lélegeztetőberendezés segítségére 126 személynek van szüksége. A hivatalos jelentés szerint az említett 24 óra alatt 14 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében.

A járvány kezdete óta 915 személy hunyt el a COVID–19, vagy annak szövődményeinek a következtében, a halálozási arány 1,37 százalék.

Jelenleg 2764 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1.442.642 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 66.888 eredménye volt pozitív.

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

A Szerbiai Képviselőház hamarosan elfogadhatja a lakosságnak a fertőzőbetegségekkel szembeni védelméről szóló törvény módosítási javaslatát, amelyik az eddigi elmondások értelmében nagyobb büntetési-felhatalmazásokkal ruházza fel a kommunális milíciát és az egyéb felügyelőségi szerveket. A köztársasági egészségügyi válságstáb tagjainak némelyike már hosszabb ideje hangsúlyozza, hogy a járványügyi intézkedések szinte semmit nem érnek, ha nem adott a betartatás hatékony mechanizmusa. Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a válságstáb tagja, továbbá munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter nem ért egyet ezzel az állásponttal, szerinte a járványt nem a büntetéspolitikának, hanem a kollektív felelősségtudatnak köszönhetően sikerül majd legyőzni. „Senki nem tud meggyőzni arról, hogy a büntetés ereje nagyobb az egyén azon vágyánál, hogy egészséges maradjon” – fejtette ki a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Darija Kisić Tepavčević.

A beszélgetés folytatásában a szakértő közölte, hogy a számítások szerint legalább ötször, vagy tízszer több aktív fertőzés van az országban annál, mint amennyit a koronavírustesztekkel kimutatnak. Éppen ez az oka annak, hogy a járványelleni küzdelemben a megelőző intézkedések a legfontosabbak, mindenkinek úgy kell viselkednie, mintha fertőzött lenne, emelte ki a szakértő. Mint hozzátette, ez a szabály azokra is vonatkozik, akik már felépültek a vírus okozta betegségből, hiszen van példa az ismételt fertőződésre. 

Az egészségügyi rendszer stabilitásának témájára kitérve Darija Kisić Tepavčević közölte, hogy az elmúlt időszakban naponta átlagban 200 pácienssel többet helyeznek el a kórházakban, mint amennyien a gyógyintézeteket gyógyultan elhagyhatják. Az egy nap leforgása alatt azonosított fertőzötteknek nagyjából a 15 százalékánál alakult ki súlyos, vagy közepesen súlyos tüdőgyulladás, tette hozzá a tisztségviselő.

Szerbia is gyárthatja az orosz vakcinát

A B92 hírportál összeállítása szerint az orosz, Szputnyik V névre keresztelt vakcina gyártója felajánlotta a szerbiai illetékeseknek, hogy az ország vegyen részt az említett oltóanyag előállításában. A gyártó képviselője azt mondta, hogy már kapcsolatba léptek az egészségügyi minisztériummal, ahol azt a választ kapták, hogy felülvizsgálják az említett együttműködés lehetőségét. Az orosz gyártó értékelése szerint Szerbiában is van olyan gyógyszergyár, amely alkalmas lenne a koronavírus elleni védőoltás előállítására.