2024. április 27., szombat

Tisztán tartják az utcákat

Március huszadika óta összesen 37 alkalommal történt gépi fertőtlenítés Szabadka és Palics közterületein, amelyet a koronavírus-járvány megfékezése céljából végzett a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat. Nikola Jovičić, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tervezési és fejlesztési munkacsoportjának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az utolsó gépi fertőtlenítést szeptember végén történt meg.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– A fertőtlenítést két hatezer liter űrtartalmú ciszternás gépjárművel végeztük. A gépi fertőtlenítések során vízzel vegyített nátrium-hipokloritot használtunk, amit egyébként a medencék tisztán tartásához is használni szoktak. A fertőtlenítést elhalasztottuk azokon a napokon, amikor nagyon esett az eső. A tisztítást az éjszakai órákban végeztük, amikor kevesebb járókelő volt az utcákon, illetve kisebb a forgalom az utakon. A márciusi és áprilisi rendkívüli állapot ideje alatt a délutáni órákban dolgoztunk, az azt követő hónapokban pedig este 10 órakor kezdtük meg a fertőtlenítést, ami minden alkalommal körülbelül hajnali 3–4 óráig tartott – részletezte a munkacsoport vezetője.

A közvállalat munkacsoportja a városi közigazgatás kommunálisügyi, energetikai és közlekedési titkárságának határozata alapján végzi a város parkjainak, utcáinak és tereinek fertőtlenítését, Nikola Jovičić elmondta, hogy a szeptemberi utolsó gépi tisztítás óta nem kaptak erre vonatkozó újabb utasítást.

– Az egyre hűvösebb időjárás és gyakori csapadékos napok miatt nem lenne észszerű a közterületek fertőtlenítése. Most is tisztán tartjuk az utcákat, vízzel takarítunk, illetve egészségügyi és biztonsági okokból fertőtlenítjük a konténerek és a szemetesek fogantyúit, a központban kihelyezett kukák zsákjait az alkalmazottaink és a lakosság érdekében egyaránt – mondta Nikola Jovičić.