2024. május 8., szerda

Milliárdok hevernek a bankokban

Négyszáz százalékkal nőtt a dináralapú megtakarítások összege Szerbiában az elmúlt nyolc évben

A szerbiai lakosoknak jelenleg 11 milliárd euró és 90 milliárd dinár megtakarításuk van – hozta nyilvánosságra Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára azon a találkozón, amelyet a takarékossági világnap alkalmából online tartottak meg. A Letétbiztosítási Ügynökség és a Belgrádi Bankakadémia közreműködésével megvalósult konferencián kiemelték, hogy 2012 óta a dinártakarékok 400 százalékkal, az euróban való takarékoskodás mértéke pedig 32 százalékkal nőtt országunkban.

A tanácskozás résztvevői hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a bankok elsősorban a biztonságra törekednek, amikor a lakosok megtakarításairól van szó. Hasan Hanić, a bankakadémia dékánja beszédében kiemelte, hogy az általa képviselt Letétbiztosítási Ügynökség ennek érdekében továbbfejlesztené és állandósítaná a bankok és a tudományos közösségek szakemberei közötti párbeszédet. Másrészt viszont fontosnak tartja, hogy az ügyfelek körében minél szélesebb körben ismertessék a letétbiztosítás előnyeit – hangzott el a konferencián, amelyen többek között megvitatták a pénzügyi rendszerbe fektetett bizalom megőrzésének lehetőségeit a rendkívüli helyzetekben, de szó volt a letétbiztosítások törvényes alapjainak módosításáról is. A szakemberek arra is kitértek, hogy a járványhelyzet következményeinek enyhítése érdekében bevezetett gazdasági intézkedésekben mekkora szerepet vállaltak a bankok,

Vasić kiemelte, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a rendkívüli helyzetben stabil maradt az ország bankrendszere és a gazdasága. Hangsúlyozta, hogy a központi bank által foganatosított intézkedések elérték a bruttó hazai termék 12 százalékát. Mint ismeretes, a bankok a vállalkozóknak felkínált kedvezményes hitelek mellett két alkalommal is biztosították a 3 milliárd euró összértékű moratóriumot a lakosok és a gazdasági személyek számára – tette hozzá a főtitkár.