2024. április 23., kedd

Növekvő termelés

Jól teljesített az idén az agrárium – Megoldást keresnek a mezőgazdasági nyugdíjak problémájára

A sötét kilátásokhoz képest kedvező eredményekkel zárja az évet a szerbiai agrárágazat. A mezőgazdasági termelés több mint 5 százalékos emelkedést mutat az előző évhez viszonyítva. Ez hatással van a bruttó hazai termék (GDP) kedvező alakulására is. A pozitív eredményekről Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter beszélt tegnap az RTS újságíróinak.

– Előreláthatólag komoly, több mint 5 százalékos termelésnövekedésre számíthatunk a tavalyihoz képest, ez a GDP értékének 9,7-9,8 százaléka, és befolyásolja a végső értékét is. Várhatóan ennél is kedvezőbbek lesznek a végső eredmények, mert a kukorica betakarítása még véget sem ért, viszont már kijelenthetem, hogy 10 százalékkal magasabb hozam várható, mint az előző években – nyugtázta elégedetten Nedimović.

A mezőgazdasági miniszter emlékeztetett, hogy a Budimka vállalat problémája is megoldódott, a Porečje-Vučje cég pedig új tulajdonosokat kapott. Hamarosan azok a nehézségek is megoldódnak, amelyek Dél-Szerbiában már egy ideje húzódnak, mint, a Niš közelében lévő egyik jelentős hűtőház, a Merošina esetében.

Nedimović azt is jelezte, hogy a közeljövőben ismét különféle támogatások várhatók a fiatal mezőgazdászok számára.

Az idén a korábbi évek terméseredményéhez mérten 10 százalékkal magasabb kukoricahozam várható (Fotó: Ótos András)

Az idén a korábbi évek terméseredményéhez mérten 10 százalékkal magasabb kukoricahozam várható (Fotó: Ótos András)

– Bebizonyosodott, hogy a fiatalok akarnak dolgozni, de ehhez feltételek is szükségesek. Jelenlegi meglátásunk szerint elsősorban három ágazat, az állattenyésztés, a konyhakerti növények termesztése és a gyümölcstermesztés szorul támogatásra – mondta Nedimović.

A mezőgazdasági miniszter emlékeztetett mindenkit, hogy 2017-ben, a program elindításakor 667 fiatal gazdálkodó kapott pénzt, egy évvel később több mint 1100, tavaly pedig csaknem 4500 fiatal pályázati kérelem érkezett. A tervek szerint a jövő héten közzéteszik az idei nyertesek névsorát. Véleménye szerint a pozitívan elbírált pályázatok száma 2300 és 2500 közé tehető, a vissza nem térítendő forrás maximális összege pedig 1,5 millió dinár lehet. Nedimović szerint a projektum jövőre is folytatódik, a minisztérium valószínűleg segítséget kér a DFC amerikai fejlesztési ügynökségtől is.

– Tizenötezer euróból már két hektáron meggyfákat ültethetünk, és beüzemelhetünk mellé egy teljes öntözőrendszert is. Aki gyorsabb profitra vágyik, annak azt ajánlom, vásároljon 30-40 juhot vagy hízót, hiszen jó áruk van a piacon – mutatott rá a miniszter.

A mezőgazdasági nyugdíjból tengődök helyzete is szóba került. Nedimović szerint ezzel a kérdéssel már 1986 óta senki sem foglalkozott érdemlegesen. A járulékok elosztása nem igazságos, hisz ugyanannyit fizet az is akinek 1 és az is, akinek 100 hektár földje van. Ezekről a témákról néhány nappal ezelőtt a kormány elnökével és a pénzügyminiszterrel is folytak már beszélgetések. A tervek szerint a probléma végső megoldása még várat magára, s megtalálásához kikérjük a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap szakvéleményét is.

– A következő hónapokban megtaláljuk a megoldást minden mezőgazdasági nyugdíjas számára. A jelenlegi helyzet megengedhetetlen, egy személynek annak megfelelő nyugdíjat kell kapnia, amennyit fizet az alapba, és nem kevesebbet – zárta le beszédét a mezőgazdasági miniszter.