2024. április 19., péntek

Deli: Az EU-nak tanulnia kell múltbéli hibáiból

A szerbiai választások utáni helyzetről tartott vitát az Európai Parlament (EP) Szerbiával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttsége. Deli Andor fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta, hogy az elsődleges kihívást a Balkánon jelen pillanatban a Belgrád–Pristina párbeszéd jelenti, mely kapcsán az Európai Uniónak nem szabad megismételnie azokat a hibákat, amelyeket Észak-Macedónia esetében követett el. „Észak-Macedónia meghozta a nehéz politikai döntéseket, ám az EU végül nem volt képes teljesíteni a saját vállalásait” – mondta felszólalásában a képviselő.

Deli Andor EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, az EU-nak jobban fel kell készülnie arra az eshetőségre, ha megállapodásra jutna a szerb és a koszovói fél. „Az Európai Külügyi Szolgálatnak mint a párbeszédet koordináló szervnek, az Európai Bizottság Szomszédságpolitikával és Csatlakoztatási Tárgyalásokkal foglalkozó Főigazgatóságával együttműködve ki kell dolgoznia egy menetrendet arról, hogy mi fog történni az integrációs folyamatokban akkor, ha sikerül megállapodásra jutnia a szerb és a koszovói tárgyaló feleknek.” „Ez egy nagyon fontos jelzés lenne mind Szerbiának, mind Koszovónak arra vonatkozóan, hogy mi történik abban az esetben, ha megállapodnak, és mit mulasztanak, ha nem. Egyúttal pedig bizonyítaná az EU elkötelezettségét a bővítés mellett, valamint azt is, hogy az Unió hajlandó tanulni saját múltbéli hibáiból” – húzta alá a fideszes EP-képviselő.

A vajdasági származású képviselő egyúttal gratulált az új szerbiai parlament és kormány megalakulásához. Örömét fejezte ki, hogy a képviselőház vezetőségében képviseltetve vannak a nemzeti kisebbségek is, hiszen Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjét választották a parlament egyik alelnökévé. „Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a nemzeti kisebbségek nagyon magas szinten vegyenek részt a szerbiai parlament munkájában” – hangsúlyozta Deli Andor EP-képviselő.