2024. május 11., szombat

Hamarosan nem lesz elég kórházi kapacitás

Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója az RTS-nek adott nyilatkoztában elmondta, hogy ezen a héten háromszor annyi fertőzöttet regisztráltak, mint az elmúlton és még egyáltalán nem vagyunk túl a nehezén. Kiemelte, hogy most mindennél fontosabb, hogy igyekezzünk betartani az előírt óvintézkedéseket. Elmondta továbbá, hogy a tegnapi nap folyamán több mint 1500 beteget regisztráltak, a számuk pedig egyre inkább növekszik. 

Fontos, hogy az emberek felismerjék a fertőzés első jeleit. Nem minden embernél ugyanolyan a betegség lefolyása. A kórházakban is vannak enyhébb és súlyosabb esetek. Ma már 51 ember szorul lélegeztetőgépre. Hangsúlyozta, hogy aki egy kicsit is lázas, ne menjen tömegbe és igyekezzen a saját házában is a családjától elszigetelten maradni, hogy csökkentse annak a kockázatát, hogy megfertőzi a családtagokat is.

Jovanović elmondta tovbbá, hogy a legtöbb fertőzött Belgrádban van, ami egyrészt annak is tudható be, hogy a fővárosban a legnagyobb a népsűrűség és a különböző rendezvényeket is itt tartják meg a legnagyobb számban. Arra kéri az embereket, hogy ha nagyobb rendezvényre vagy olyan családi eseményre mennek, ahol többen vannak, akkor is tartsák be az óvintézkedéseket. Hangsúlyozta továbbá, hogy ne a pénzbüntetés miatt viseljünk maszkot és kesztyűt, hanem azért, hogy megóvjuk magunkat és a körülöttünk lévőket.

Szerbiában eddig 313 beteget regisztráltak az iskolákban, de a BATUT intézet igazgatónője szerint megtették az intézményekben a megfelelő óvintézkedéseket.