2024. május 8., szerda

Jó évet zárnak a cukorrépa-termelők

Az idei év a cukorrépa-termelők egyik legjobb éve a hozam és a cukortartalom szempontjából is. Nyugat-Bácska szántóföldjein a hektáronkénti hozam 70 és 95 tonna között mozog, az északibb területeken azonban valamivel alacsonyabb a hozam.

– A termésmennyiség különbözik, észak felé 35 tonna termett hektáronként, ami kevésnek számít. Én egy hektárról 89,5 tonna cukorrépát takarítottam be, de olyan is akad, akinek hektáronként elérte a 95 tonnát – mondta Marko Žarkovački žarkovói gazda az RTV-nek.

– Négy-öt év után eljött a mi évünk, amikor kereshetünk valamennyit. Ha a kukorica árát nézzük, továbbra is kérdéses a jövedelmünk. Igaz, hogy a cukorrépa jó bevételt hoz, de azt is figyelembe kell venni, hogy 15-20 százalékkal csökkenti a kukorica hozamát a következő termelési évben, a kukoricát pedig általában a cukorrépa után vetjük – emelte ki Zvonko Lukić termelő. A gazdák szerint a csapadék kedvezett a cukorrépának, mivel 13-15 naponta 30–50 liter eső esett.

Zombor területén 8500 hektárra vetettek cukorrépát. A haszonnövény mintegy 85 százalékát már betakarították, és bár a répahozam is jó, vannak olyan parcellák, amelyeken hektáronként körülbelül 60 tonna a hozam.