2024. április 26., péntek

A magyar kormány meghosszabbította a határzárat

A magyar kormány döntése értelmében meghosszabbítják a határellenőrzést december 1-jéig –derül ki a Magyar Közlönyben csütörtökön közzétett rendelkezésekből. A határzár eredetileg november 1-jén veszítette volna hatályát, de a hosszabbítás újabb 1 hónapot jelent, és a rendelet értelmében december 1-jéig tart.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még augusztusban jelentette be, hogy szeptember 1-jétől Magyarország lezárja a határait. A határzár értelmében külföldi állampolgár Magyarország területére csak indokolt kivételekkel léphet be, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig jelenleg 10 napra karanténba kell vonulniuk.

A schengeni határok ellenőrzéséről szóló kormányrendelet is meghosszabbították. Ennek értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy- és teherforgalom beléptetését.

Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón elmondta, a nemzetközi teherforgalom számára továbbra is öt átkelő, a Tornyosnémeti, Parassapuszta, Rajka, Hegyeshalom, illetve a Tornyiszentmiklós autópálya-átkelő van kijelölve. Kizárólag személyforgalom számára közúton huszonkilenc, vízi úton pedig két átkelő áll rendelkezésre.