2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Felfelé kúsznak a számok

Egyelőre az egészségügyi szakértők sem javasolnak újabb szigorításokat

Aleksandar Vučić szerdai bejelentését követően, hogy a gazdaság és a pénzügyek stabilitásának megőrzése miatt a rendkívüli helyzethez és a mozgásszabadság korlátozásához hasonló intézkedéseket csupán végső esetben valósítják meg. Az egészségügyi válságstáb egészségügyi szakértői szintén megerősítették, bár fontosak a rigorózus intézkedések, ennél sokkal fontosabb a meglévők következetes betartatása.

Predrag Kon epidemiológus szerint jelenleg mindenkinek viselnie kell(ene) a védőmaszkot, ott mindenféleképpen, ahol az kötelező. A maszkviselés kötelezettségének az elrendelésével nem az a cél, hogy bárkit kínozzanak, annak lényege, hogy az emberek megvédjék magukat, valamint másokat önmaguktól, húzta alá Kon, kiemelve, hogy az ennél szigorúbb intézkedések megingatnák a gazdaságot és az élet egyéb más területein is fennakadásokat okoznának.

Egy trendi nevű dohánybolt a franciaországi Croix-ban (Fotó: AP via Beta)

Egy trendi nevű dohánybolt a franciaországi Croix-ban (Fotó: AP via Beta)

A járvány harmadik hulláma mindenhol erősödik, azzal, hogy Belgádban a vírus robbanásszerűen terjed, közölte a szakértő a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, arra kérve a fővárosiakat, hogy kerüljék a fertőződés szempontjából különösen kockázatos helyeket. A mozgásszabadság korlátozását csak végszükség esetén javasolják. „Ha a járványhelyzet az összes megelőző intézkedés ellenére tovább rosszabbodik, szigorúbb korlátozásokat kell foganatosítani. A közösségi felelősségtudat lassíthatja a járványt, illetve ez jelképezi a legfontosabb védekezési eszközt mindaddig, amíg nem készül el a védőoltás” – mondta.

Hasonló az álláspontja Srđa Janković immunológusnak. A vírusellenes küzdelemben nem a lakosság bezárására kell tekinteni a legmeghatározóbb intézkedésként, emelte ki az N1 Televíziónak nyilatkozva, hozzátéve, ennél sokkal lényegesebb a meglévő intézkedések betartása.

– Minket felelősség terhel az intézkedésekért, amelyeket a válságstábban javaslunk. Mások a szabályok betartatásáért felelősek. Mindenkinek a szabályokkal összhangban kell viselkednie – fejtette ki Janković.

A válságstáb tagja cáfolta azokat az állításokat, hogy a következő időszakra vonatkozó járványügyi „forgatókönyv” már elkészült, azaz egyesek már most tudják, hogy mit és mikor foganatosítanak. Figyelemmel kísérik a helyzet alakulását és annak függvényében tesznek javaslatot a majdan alkalmazandó intézkedésekre, tette hozzá Srđa Janković. Mint kifejtette, a válságstáb egészségügyi szakértő tagjai a következő ülésen egészen biztosan ismertetik javaslataikat a többi taggal, „ám fontos állandóan kiemelni, hogy az új intézkedéseknél sokkal fontosabb a hónapokkal ezelőtt foganatosítottak betartása és betartatása”.

A kórházi kapacitások gyorsan telnek be, az újonnan azonosított fertőzötteknek jelenleg nagyjából a 15 százaléka szorul kórházi ellátásra – erről Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója számolt be a Pink Televízióban. A helyzet Belgrádban a legsúlyosabb, ám mostanra Újvidék került a második helyre. Kragujevacon, Šabacon és Požarevacon is gyorsan terjed a vírus, emelte ki, arra kérve a polgárokat, hogy ne legyenek könnyelműek, „hiszen a SARS-CoV–2 igen alattomos vírus, sokan észre sem veszik, hogy hordozói, így könnyen megfertőznek másokat”. Ha mindenki következetesen alkalmazná a hatályos intézkedéseket, nem lenne szükség a rendkívüli állapothoz, vagy a mozgásszabadság a kijárási tilalom formájában való korlátozásához – vélekedett Verica Jovanović, majd arról számolt be, hogy a tanév kezdete óta 313 diák fertőződött meg, ám java részük az iskolán kívül.

1384 fertőzött – 6 elhunyt

Csütörtökön újfent rekordot döntött a napi esetszám, de az összes egyéb járványügyi mutató is tovább növekedett az elmúlt napokhoz képest. Az utóbbi 24 órában 9457 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1384 eredménye volt pozitív, a pozitivitás aránya 14,6 százalék. Lélegeztetőgépen 44 páciens van. Az említett 24 óra alatt 6 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 809-re növekedett, a halálozási arány 1,86 százalék. 1012 személyt kezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 318 096 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 43 592 lett pozitív.

A B92 hírportál értesülései szerint a 642 újonnan azonosított fertőzött belgrádi lakos, míg második helyen, 68 fertőzöttel, Újvidék áll. Kragujevacon 54 fertőzést jegyeztek.