2024. április 19., péntek

2022 tavaszán vonaton is Szeged és Szabadka között?!

Sok egyéb mellett a Szabadka–Szeged vasútvonal felújításáról, illetve építéséről volt szó azon a be nem jelentett mai találkozón, amely során Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter belgrádi irodájában fogadta Jadranka Joksimović integrációs minisztert. Úgy tűnik, továbbra is tartható az a terv, hogy 2022 tavaszán már vonaton lehet majd közlekedni Szeged és Szabadka között – értékelték.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Szijjártó közölte, annak érdekében, hogy a magyarországi vállalatok minél jobban ki tudják használni az új világgazdasági korszak jelentette lehetőségeket és minél több külpiaci lehetőségre tegyenek szert, a magyar kormány kilenc magyar vállalat szerbiai beruházását finanszírozza összesen kilencmilliárd forint értékben. A támogatásnak köszönhetően a magyar cégek gyümölcsfeldolgozó üzemet, gyógyszercsomagoló üzemet, logisztikai központot, valamint acélszerkezeteket előállító gyárat fognak építeni Szerbiában.

Közölte továbbá, hogy a magyar kormány továbbra is határozottan támogatja Szerbia uniós törekvéseit. Kiemelte: Belgrád hat csatlakozási fejezet megnyitására áll készen, és az EU-nak meg kellene nyitni ezeket. Joksimović azt ígérte, mindent megtesznek, hogy a közeljövőben ezek a fejezetek meg is nyíljanak, eközben az uniós források (köztük IPA-projektumok) fontosságára mutatott rá, kiemelten pedig a Nyugat-Balkánnak szánt 9 milliárd eurós gazdaságfejlesztési csomag jelentőségére.

Látogatása során a magyar külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva közölte: Magyarország számára remek hír, hogy az eddigi kormányzó koalíció folytatja a munkáját Szerbiában, és még ennél is jobb hír, hogy számít a vajdasági magyarok részvételére a kormányzatban. A vajdasági magyarok részvétele a kormányban biztosítja, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó.