2024. május 8., szerda

Műhelymunka csokoládémázzal

Csokivilág gyerekeknek címmel tartott gyerekprogramot a zentai kézművescsoki-gyár

A csokoládéboltot és fagyizót működtető, csokimúzeumot is fenntartó Réel Chocolate vállalkozás kisiskolás gyerekeknek szervezett játékos csokoládéfoglalkozást múlt szombaton.

Már tavasszal szerettek volna hasonló rendezvényeket tartani, de a járványhelyzetre való tekintettel kénytelenek voltak későbbi időpontot választani. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából megvalósuló foglalkozáson nyolc kisgyerek kerülhetett közelebb a csokoládékészítés világához, a szervezők pedig a jövőben szeretnék rendszeressé tenni az ilyen alkalmakat. A műhelymunkáról Lengyel Istvánt, a vállalkozás tulajdonosát kérdeztük.

Mit csináltak a gyerekek a foglalkozáson?

– Elsőként elmeséltük nekik, mi a csokoládé, és megmutattuk, hogyan készítjük. Ezután velük közösen készítettünk táblás csokoládét. Ehhez ők azzal járultak hozzá, hogy maguk ízesíthették. Ezenkívül mindenki készíthetett magának néhány kis csokoládétrüffelt, illetve készítettünk csokoládényalókát és saját táblás csokoládét is. Ez egy bő egyórás program volt, amelynek során a gyerekek megismerkedhettek az alapvető csokoládékészítési technikákkal és magával a csokoládéval is. Mindez természetesen játékos formában valósult meg, így például egy előre elkészített csokoládégolyót kellett mogyorókrémmel megtölteniük, és kézzel bemajzolniuk. Igyekeztünk olyan tevékenységeket összeválogatni, ami a gyerekek számára érdekes, és leköti a figyelmüket. A gyerekek nagyon fegyelmezettek voltak, szépen viselkedtek.

Milyen visszajelzéseket kaptatok?

– Amikor a foglalkozás véget ért, sok kisgyerek kérdezte, hogy mikor jöhet megint. A csokigolyók bemajzolását élvezték a legjobban, de a csokoládényalóka elkészítése is nagyon tetszett nekik. Ekkor kicsit meg kellett rázniuk a csokoládét, meg kellett szórni, és végül egy nagyon szép, látványos nyalóka lett az eredmény, amit maguk hoztak létre, és amire büszkék lehettek. Néhány szülő is jelen volt a foglalkozáson, tőlük is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Ez fontos visszacsatolás számunkra, hiszen ebből látjuk, hogy jó irányba halad a program. Elég régóta, bő egy éve terveztük, hogy megtartjuk ezt a foglalkozást, de csak most sikerült megvalósítanunk, jelenleg pedig a járványhelyzet normalizálódását várjuk, hogy gyakrabban tudjunk ehhez hasonló programokat szervezni.

Mi az elképzelésetek a további csokifoglalkozásokról?

– Az elmúlt alkalommal a csokoládéműhelyünkben rendeztük meg a foglalkozást, de a jövőben a városháza alatti csokoládéboltunkban szeretnénk megtartani. Ott kisebb a hely, ezért esett most a választásunk a műhelyre. Többféle programot tervezünk majd megvalósítani, például a csokoládémúzeum látogatásával egybekötött csokoládékészítést. Szeretnénk több korosztályt is megszólítani, így nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek is tartunk majd foglalkozásokat, ahol a mostaninál picivel komolyabb tevékenységeket végzünk majd. Mindezt váltakozva, akár havi rendszerességgel szeretnénk megvalósítani. A közelgő programokról időben értesíteni fogjuk az érdeklődőket.

A foglalkozásokon kívül milyen újdonságokra számíthatunk a Réel Chocolate-tól?

– Készülünk a csokoládészezonra, több új terméket készítettünk, és a csomagolást is kicsit újragondoltuk, a külalak is változott. A legnagyobb újdonság, hogy az idei évtől elkezdtünk biocsokoládét gyártani. Ez a termék tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy valóban bioélelmiszerről van szó, tehát az ehhez használt kakaóbab termesztése meghatározott körülmények között, vegyszermentesen történt. Nagyon hosszú folyamat volt, mire a tanúsítványt megszereztük, hiszen ehhez az egész termelésünket át kellett rendezni, mind fizikailag, mind a dokumentációt illetően. San Domingó-i és perui kakaóbabból készült étcsokoládét használunk, ezt egészítjük ki biovadgyümölcsökkel. Liofilizált fekete áfonyával és szederrel, illetve biomálnával ízesítjük ezeket a csokoládéinkat. Egyelőre kizárólag a DM drogériákban kaphatók, ezt azonban a jövőben szeretnénk bővíteni.