2024. április 26., péntek
ÓBECSE

Gyömbérsörrel és ajakbalzsammal a tudományért

Harmadik alkalommal tartottak az idén tehetséggondozó foglalkozássorozatot az óbecsei Than Emlékházban

Harmadik alkalommal tartottak az idén tehetséggondozó foglalkozássorozatot az óbecsei Than Emlékházban. Bár a járványhelyzet miatt a tervezettnél kevesebb volt a program, az óbecsei általános iskolák felsős diákjai most is elmélyülhettek a kémiai kísérletek és a gyógyszerészet világában, de a gyógynövényekkel is megismerkedhettek. Természetes alapanyagokból készült ajakbalzsam, folyékony púder, herbárium és gyömbérsör – többek között ezek a termékek került ki a diákok kezei közül a műhelymunkákon, amelyeken 12 óbecsei tanuló vett részt. A januárban kezdődő tehetséggondozó program tegnapi zárórendezvényén az előadók és a diákok is összegezték a tanultakat.

A zárórendezvényen a diákok felelevenítették az elmúlt hónapokban tanultakat (Fehér Rózsa felvétele)

A zárórendezvényen a diákok felelevenítették az elmúlt hónapokban tanultakat (Fehér Rózsa felvétele)

Az óbecsei születésű neves kémikus, Than Károly munkásságához kapcsolódó, Than Károly kezdte, mi folytatjuk elnevezésű program műhelymunkáin Szórád Endre kémiatanár, Pivnički Kúti Kornélia gyógyszerész, Kollár Karolina vegyész és Horák Kornél biológiatanár foglalkozott a gyerekekkel.

A Nemzeti Tehetség Program keretében megszervezett foglalkozássorozattal a szervezők a tudományos életpályát szeretnék népszerűsíteni a diákok körében.

A programot az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezte, együttműködő partnere az idén is a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány, támogatója pedig Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő volt.