2024. április 26., péntek

Orbán: Szorítunk Trump újabb győzelméért

Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét.

David Cornstein és Orbán Viktor kedden a George H. W. Bush tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán a budapesti Szabadság téren (Fotó: MTI)

David Cornstein és Orbán Viktor kedden a George H. W. Bush tiszteletére emelt szobor ünnepélyes avatásán a budapesti Szabadság téren (Fotó: MTI)

A Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Áder János államfő adományozta és a kormányfő adta át a diplomatának a Karmelita kolostorban. Orbán Viktor hangsúlyozta: Donald Trump megválasztásával és David B. Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről. A nagykövet munkájának köszönhetően a magyar–amerikai kapcsolatok ismét régi fényüket idézik – értékelt.

„Ritka, amikor egy ország barátra lel valakiben, és mi ezt a ritka ajándékot kaptuk a gondviseléstől és Donald Trump elnök úrtól. A nagykövetnek sikerült ismét a fejéről a talpára állítani a kétoldalú kapcsolatokat” – mondta.

A miniszterelnök gratulált Amy Coney Barrett amerikai alkotmánybíró megválasztáshoz is. „Emberemlékezet óta nem történt olyan, hogy a hagyományos amerikai értékeknek ilyen erős többségük lett volna a testületben, Trump ezzel megmentette a konzervatív Amerikát és belépett a legnagyobb amerikai elnökök közé” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

David B. Cornstein beszédében hangsúlyozta: barátra és partnerre lelt a miniszterelnökben. Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolata nagyszerű, nagyon kedvelik egymást – emelte ki.

A nagykövet gratulált a kormányfőnek ahhoz a csapathoz, amelyet összeállított, azt mondta, nagyon jó miniszterek vannak a kormányban. Jó csapat dolgozik az amerikai nagykövetségen is, így együttműködve sokat értek el – vélekedett.

Kijelentette: nem is lehetnének jobbak a kétoldalú kapcsolatok, és innen csak előre vezet az út mindkét ország számára.