2024. május 4., szombat

A szebb Zorkáért

Közös összefogással gyűjtöttek szemetet Szabadkán az erdő környékén

Szemétgyűjtési akcióra került sor Szabadkán A szebb Zorkáért címmel a helyi közösség utcáiban, illetve az ott található Deszkás erdő környékén szombat reggel. A programot a Zorka Helyi Közösség és a Masterplast YU Kft. szervezte meg, melyen mintegy harminc környékbeli fiatal és idős polgár is egyaránt részt vett. A megmozdulás célja a környék hulladéktól való megtisztítása és a fiatalok környezettudatosságra való nevelése volt.

Az akció a feladatok kiosztásával kezdődött a Zorka Helyi Közösség épületének udvarában, először az azt övező utcákban szedték össze a szemetet, majd az önkéntesek a Deszkás erdőben folytatták a munkát. Kudlik Zoltán, az akció szervezője a hulladék felszámolása előtt a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy ez az akció az egész közösség érdekét szolgálja.

– A Zorka Helyi Közösség a város szélén van, az erdővel határos. Sok felelőtlen polgár hozza ki a háztartási szemetét, és mi évente kétszer szemétgyűjtési akciót szervezünk, hogy példát mutassunk. A környezetünknek tisztának kell maradnia, és az a cél, hogy a szemetelők ezt észrevegyék. Kisgyermekes családok is vannak az akció résztvevői között, így a felnövekvő generációt a környezetvédelemre neveljük – mondta Kudlik Zoltán.

Mintegy száz zsák hulladékot szedtek össze (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Mintegy száz zsák hulladékot szedtek össze (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Siniša Grubanov, a Masterplast YU Kft. termelési igazgatója elmondta, hogy a vállalat a helyi közösségben van, ezért rendszeresen részt vesznek a tavasszal és ősszel megszervezésre kerülő hulladék-felszámolási programban.

– Elsősorban az emberek lakóhelyét tesszük rendbe, a felelőtlenül viselkedő polgárok szemetét szedjük össze. Ki tudja, hanyadszor szeretnénk példát mutatni, rávilágítani arra, milyen környezetben szeretnénk élni. A fiatalokat tanítani kell erre. Több csoportba szerveződünk, mindenki utcákra bontva szedi az eldobott kartonokat, papírokat, PET-palackokat, alumíniumot – nyilatkozta Siniša Grubanov.

Horvát Flórián a családjával vett részt az akcióban.

– Itt élünk az erdőnél, szívügyünk az erdő és a környezetünk tisztasága, ezért úgy véljük, hogy itt a helyünk ezen a napon. Meg kell mutatnunk a többségnek, hogy igenis van lehetőség és akarat arra, hogy tisztán tartsuk a környezetünket. A gyerekek játéknak fogják fel a takarítást, kisebb verseny is kialakult közöttük, kifejezetten élvezik a programot. A mai nap családi programnak indult, viszont a gyerekek látják, hogy mi gyűjtjük a szemetet, ezért ők is ugyanezt teszik, illetve szívesen csatlakoznak hozzánk – magyarázta a családapa.

Krizsov Beáta első alkalommal gyűjtött szemetet a helyi közösségben.

– Műanyag üveget, nylonzacskókat, szivacsot, alumínium palackokat, tégladarabokat gyűjtünk a zsákokba. Sajnos elég gyakori errefelé a szemetelés, az emberek eldobálnak mindent. Ennek az oka a szeméttárolók hiánya lehet, de javarészt emberi hanyagságról van szó. Jó érzés segíteni, ezt a gyermekeinkért tesszük – mondta Krizsov Beáta.

Mintegy száz zsák szemetet gyűjtöttek össze a helyi lakosok, ezeket egy teherautó szállította el a helyszínről. A takarítás után a helyi közösség épületében a szervezők üdítővel és szendviccsel látták vendégül az akcióban résztvevő polgárokat.