2024. április 25., csütörtök
ÉDENKERT A TÁLBAN

Frissít, laktat és karcsúsít

Terítéken az alma
Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

A múlt hónapban beszámoltam arról, hogy két éve nyers vegán konyhán vagyok. Sok vizet, limonádét, természetes gyümölcslevet fogyasztok, és nagyszerű érzés a tányérra tenni minden növényi finomságból annyit, amennyit éppen megkívánok. Nem kell számolnom a kalóriákat, és azzal terhelnem magam, hogy mi mennyi fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitamint vagy ásványi sót tartalmaz. Ugyanakkor jó tudni, hogy nem lesz szűk a ruhám, de bekerül a szervezetembe mindaz, amiben élet van. A nyers koszt áldás testi-lelki erőnlétemre, nem terheli a gyomromat, és gyorsan megemészthető. Utána azonnal munkához láthatok, vagy sétálhatok, tornázhatok, és több óráig elegendő energiám lesz. Nem savasodik el a szervezetem, hanem harcol a betegségek ellen.

A természet gazdag asztaláról tetszés szerint válogathatom meg, mit milyen időpontban fogyasztok. Amikor nem ügyeskedhetek a konyhában, házon kívül néhány szép gyümölccsel vagy két-három banánnal – bárhol megoldhatok egy egészséges étkezést, és nem éhezek meg. A nyers vegán, hőkezelés nélküli konyha sok-sok természetes, édes, zamatos gyümölcsöt, zöldséget, nyers magvakat biztosít számomra, ami a telítettség érzését adja.

Az alma nyersen, héjával együtt a leghétköznapibb gyümölcsünk, szuperélelmiszer egész évben. Most különösen sokféle alma közül válogathatunk. A szakemberek szerint ajánlatos naponta fogyasztani belőle. Értékes gyümölcs a C-, A-, E-, K- és J-vitamin-tartalma és a B-vitamincsoport elemeinek többsége miatt. Ezenkívül többféle antioxidánssal bővelkedik, amelyek a szervezetben keletkezett szabad gyökök, a szív-, érrendszeri problémák, daganatos betegségek ellen hatásosak. Aminosavakat is tartalmaz. Rostokat biztosít a bélrendszernek. Érdemes héjastól fogyasztani, a pektin ugyanis főleg a héjban koncentrálódik. A vérszegénységgel küzdők számára javasolják, a benne megtalálható flavonoidok hatásosak az ízületi gyulladások esetében. A sok kálium miatt eredményes a magas vérnyomás ellen.

Akik új dolgokat szeretnek kipróbálni egészségük javítása érdekében, de nincs idejük sokat pepecselni az étel elkészítésével, azoknak szolgálok néhány ötlettel a következő receptjeimmel és fotóimmal, hogy lássák, mi mindennel kombinálhatják a „mosolygó” almát. Az értékes, egészséges, tápláló étel elfogyasztása után örömmel tapasztalják, minden helyzetben eleget tudnak tenni a feladataiknak.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Ádám-tál

Hozzávalók (egy személy részére): ¼ nyers cékla, 1 maréknyi fagyasztott borsó, maréknyi fagyasztott csemegekukorica, 1 alma, 1 paradicsom, 1 sárgarépa, 1 kis fej vöröshagyma, 1 darabka édesburgonya (latinul: Ipomoea batatas, szerbül: batat), 1 darabka gyömbér, friss/szárított mángoldlevél vagy spenót, 1 ek. extra szűz olíva- vagy lenolaj, 1 citrom leve.

Elkészítése: Alaposan megmossuk a céklát, az almát, a sárgarépát, a paradicsomot, az édesburgonyát, a spenótot, a gyömbért. Az almát héjastól apró kockákra vágjuk, a sárgarépát csíkokra, a vöröshagymát karikára, hozzáadjuk a citrom levét, a lenolajat, a kiengedett borsót és kukoricát, valamint a többi hozzávalóval összekeverjük, és hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Helga-mix

Hozzávalók (egy személy részére): 2 közepes nagyságú alma, 2 kisebb sárgarépa, 2 mángoldlevél vagy néhány spenótlevél, 1 kk. nyers tökmag vagy 1 kk. napraforgó- vagy görögdinnyemag, kevéske fahéj, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. extra szűz olívaolaj, ½ citrom leve, 1 dl víz.

Elkészítése: Alaposan megmossuk a hozzávalókat, de sem az almát, sem a sárgarépát nem hámozzuk meg, hanem apró darabokra vágva a turmixgépbe tesszük. (Az alma másik felét meghagyjuk díszítésnek.) A sűrű keveréket a pohárba öntve, almadarabkákkal díszítve kínáljuk.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Dani-tál

Hozzávalók (egy személy részére): 1 alma, néhány levél zöldsaláta, 3 paradicsom, 1 uborka, kevés káposzta, ¼ nyers cékla, 3 gerezd fokhagyma, összesen egy maréknyi különféle nyers mag: földimogyoró, napraforgó- és tökmag, 1 kis cső kukorica vagy egy maréknyi csemegekukorica, friss petrezselyem, 2 ek. extra szűz olívaolaj vagy lenmagolaj, ½ citrom leve.

Elkészítése: Megmossuk az almát, a céklát (a megmaradt ¾-et műanyagdobozban a hűtőszekrényben tároljuk, a következő alkalmakkor majd felhasználjuk), megmossuk a zöldsalátát, a paradicsomot, az uborkát, a petrezselymet és a kukoricát. A paradicsomot és az almát héjastól apró kockákra vágjuk, a káposztát és az uborkát legyaluljuk, a petrezselymet ollóval nem túl apróra vágjuk, a céklát spagetticsíkokra metéljük. Aki kímélni szeretné a fogait, az a fokhagymát, a földimogyorót, napraforgómagot, tökmagot és a fél citromot 0,5 dl vízzel turmixgépben pépesítse, majd ezzel az öntettel és olívaolajjal keverje össze a salátát és a kukoricaszemeket, és hagyja, hogy az ízek összeérjenek.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Sára-mix

Hozzávalók (egy személy részére):1 alma, 1 sárgarépa, 1 sárga burgonya,4-5 levél zöldsaláta, kevéske (friss vagy szárított) kapor, vad áfonya, ½ citrom, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, ½-1 dl víz.

Elkészítése: A hozzávalókat kefével alaposan lesikáljuk, de az almát, sárgarépát és burgonyát nem hámozzuk meg. Mindent apróra vágunk, szeletelünk, a citrom levét kifacsarjuk. Egy darabka alma kivételével mindent a turmixgépbe teszünk, hozzáöntjük az olívaolajat és a vizet, és pépesítjük. Ha kisebb a turmixgépünk, akkor a hozzávalókat két részben pépesítjük, és a kapott masszát egy nagyobb tálban összekeverjük, onnan üvegpohárba vagy tálkába öntjük. A mixet egy szelet almával díszítjük.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

Viktor-mix

Hozzávalók (egy személy részére): 1 alma, 4 levél zöldsaláta, 1 mángoldlevél, petrezselyemlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 piros baburapaprika, ½ citrom leve, összesen egy női maréknyi nyers, tisztított mag (tökmag, nyers mandula, mogyoró és napraforgómag), ½ dl víz.

Elkészítése: A hozzávalókat megmossuk, a zöldsalátát, mángoldot kisebb darabokra tépkedjük, a paprikát összevágjuk, majd a magvakkal és kevés víz hozzáadásával turmixgépben pépesítjük. Nagy pohárban vagy nagy csészében tálaljuk, (hosszú) kanállal kikanalazzuk.