2024. április 20., szombat
AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS

Trump szavazott!

Ahogyan azt a Fehér Ház szóvivője csütörtökön már bejelentette, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke a november 3-ai elnökválasztás előtt másfél héttel leadta szavazatát. Judd Deere tájékoztatása szerint az elnök West Palm Beachen adta le szavazatát. 

Donald Trump saját Twitter-oldalán máris beszámolt cselekedetéről, amelyben szűkszavúan így fogalmazott: „Szavaztam! Micsoda megtiszteltetés!”

Az amerikai választási rendszerről tudni kell, hogy az elnököt nem közvetlenül a nép, hanem az úgynevezett elektorok választják meg. Az 538 elektor az 51 tagállamban nagyjából népességarányosan oszlik meg: jelenleg a legnagyobb tagállam 55 elektort küld, a legkisebb csak 3-at. A választók az egyes tagállamokban az elnökjelöltekre szavaznak, és aki megnyeri a versenyt az adott tagállamban, az a tagállam összes elektorát megnyeri. Teljesen mindegy, hogy az adott helyen a győztes jelölt 51%-kal vagy 70%-kal nyer, akkor is megkapja az összes elektort, míg a vesztes semennyit. Elnök végül abból lesz, aki az elektori kollégiumban legalább 270 szavazatot tud magának. Ezért figyelünk azokra a népes tagállamokra, ahol szoros a verseny, mert az elnökválasztás valójában itt dől el. (Forrás: portfolio.hu)