2024. április 19., péntek
ÚJ KÖNYV

Lovas Ildikó: Amikor Isten hasba rúg

Lovas Ildikó új regényének szereplői ifj. Brenner József, vagyis Csáth Géza, édesanyja, felesége és az egyéves korában árvává vált, nyomasztó titok árnyékában felnőtt leányuk.

A párbeszédes formában megírt regényben drámai erejű vallomások, sejtések, gyengéd érzések, magasra csapó indulatok kavalkádja viszik közelebb az olvasót a történethez, az emberi lélek, a négy beszélő lelkének legmélyebb útjaihoz, zugaihoz. A tények és az író teremtő ereje ötvöződik a műben.

Lovas Ildikó új viszonyítási pontokat tárt fel Csáth Gézával kapcsolatban, hiszen az író felhasználta a közvélemény előtt mindezidáig nem ismert interjút, amit Kelevéz Ágnes 1997-ben készített Székely Endréné Csáth Olgával.

Az író szándékát, amivel személyessé és családtörténetté teszi a regényt, erősíti, hogy a kötet illusztrációit, Lovas Ildikó felkérésére, Czér Fanni, Csáth Géza dédunokája készítette.

„Lovas Ildikó könyve letehetetlen, egyszerűen nem szabad letenni. Arra a hatáslehetőségre épít, hogy nem engedjük el az alakjait, mert akkor tényleg csak lexikonadatok maradnak belőlük, a Csáth-univerzum figurái irodalmi panoptikumba (pardon: panteont akartam írni) való viaszbábjai” – írja utószavában Kelecsényi László.

Csáth életpályáját, írásait jól ismerjük, feleségéről, Jónás Olgáról is sokat tudunk, és különösen a Spanyol menyasszony óta magához közelinek érez az olvasó, színházlátogató. Brenner Józsefné Decsy Etelka és az árva, a Lány/Kisolga az átlagember számára pusztán adat a Csáth-életrajzban, ám ebben a Rekonstruálás alcímet viselő Lovas Ildikó-regényben megrázó közelségbe kerül az olvasóval.

A könyv a Forum Könyvkiadónál jelent meg, Brenner János szerkesztésében.