2024. április 26., péntek

A migránsok csak jönnek, csak jönnek…

Továbbra is túlterhelt a zombori befogadóközpont

Persze mennének is tovább. Szeptemberben 3100 személy próbálkozott Szerbia északi határain, ahonnét visszafordították őket. Ez a legnagyobb szám 2016 óta, ettől az évtől jegyzik az illegális határátlépési kísérleteket.

Szerbia 18 befogadóközpontjában mintegy 6000 migráns nyert elhelyezést, és a becslések szerint még 1200-an vannak a táborokon kívül. A statisztikai adatok szerint minden második Szerbiában tartózkodó migráns már próbálkozott az illegális határátlépéssel. Valójában egyikük se szándékozik Szerbiában maradni, tranzitországként tekintenek rá. A már ismert útvonalakon jönnek, de mindig újabbakat is felfedeznek. Elképesztő adat, hogy az idén kilenc hónap alatt mintegy 42.000 migráns lépett be Szerbiába.

Nem csoda, hogy a befogadóközpontok lényegében túlzsúfoltak. Zomborban például a sikarai központ kapacitását 120 főre tervezték, és már hónapok óta 750 körüli a bennlakók száma. A tábor túlterheltsége több mint hatszoros, így a 750 migráns 37 illemhelyen, 17 zuhanyozón osztozik, és a minimális 3,5 m2 mozgásterület sincs rendelkezésükre.