2024. április 26., péntek

Kizsákmányolt munkavállalók

Visszaélnek az alkalmazottak jogaival a diákszövetkezetekben

Nincsenek kedvező helyzetben azok a munkavállalók, akik diák- vagy ifjúsági szövetkezeteken keresztül vannak alkalmazva, mivel évekig ideiglenes munkát végeznek, nincsenek jól megfizetve, ráadásul minden pillanatban leválthatják őket. Számos alkalmazott elmúlt 30 éves, és továbbra is a diákszövetkezeten keresztül van foglalkoztatva – írja a Politika napilap.

Ahhoz, hogy javítsanak a körülményükön, az UGS Nezavisnost internetesportál és a Nyílt Társadalom Alapítvány nemrég felmérést végzett, s ebben feltérképezték ezeknek a munkavállalóknak a helyzetét. Ezenfelül jogi szakemberek ajánlatokat tettek a szövetkezetekben történő visszaélések megszüntetésére, hogy ezáltal el lehessen kerülni a munkások kizsákmányolását, ami egyre gyakoribb jelenség Szerbiában. A munkavállalókkal való beszélgetés során kiderült, hogy mindannyian elmúltak 30 évesek. A szabály azonban előírja, hogy az ifjúsági szövetkezeteken keresztül 30 éves korig, a diákszövetkezeteken keresztül pedig 26 éves korig lehet munkanélkülieket alkalmazni. Ezt azonban a gyakorlatban nem tartják be. Vannak olyan személyek, akiket 10 vagy ennél több éve ilyen módon alkalmaznak. Zoran Risti, az UGS Nezavisnost közgazdasági tanácsadója elmondta, ezzel megszegik a törvényt, és megkérdőjelezik ezeknek a szövetkezeteknek a működését. Emlékeztetett arra, hogy azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák a diák- és az ifjúsági szövetkezetek általi foglalkoztatást, nem változtatták meg, amikor kellett volna. A Függetlenség szakszervezet ezt a problémát a kölcsönzött munkavállalók kérdésével egyidejűleg szerette volna megoldani, de ezt az állam nem fogadta el.

– Az ügynökségen keresztüli foglalkoztatásról szóló törvény javított a kölcsönzött munkavállalók helyzetén, mivel ugyanolyan jogokat tett lehetővé számukra, mint az állandó alkalmazásban lévőknek, de nem változtak meg a rendeletek a szövetkezeteken keresztüli foglalkoztatás terén. A vállalatok számos bérelt munkavállalót alkalmaztak, de a kevesebb költség miatt most a diák- és ifjúsági szövetkezeteken keresztül foglalkoztatják a munkavállalókat – fejtette ki Ristić.

– A munkáltatóknak ez megfelel, mivel kevesebb adót kell fizetniük, és azokat az alkalmazottakat, akik nem felelnek meg, minden pillanatban leválthatják. A munkások pedig aggódnak, hogy elveszítik a munkahelyüket, ezért teljes munkaerővel dolgoznak.

– A munkavállalók nagyon gyorsan kiégnek az ilyen munkatempóban, de ahhoz, hogy megélhessenek, folytatniuk kell a munkát. Ezzel nemcsak a munkatörvény van megszegve, hanem az a törvény is, amely szabályozza a szövetkezetek működését. A szakemberek szerint ahhoz, hogy megszűnjön a kizsákmányolás, szükséges a törvényt korszerűsíteni. Mario Reljanović, az Összehasonlító Jogi Intézet munkatársa úgy véli, elsősorban meg kell tiltani, hogy a diák- és ifjúsági szövetkezeteket mint foglalkoztatási ügynökségeket tartsák nyilván, de meg kell változtatni a törvényt a szövetkezetekre vonatkozóan is, hogy megvédjék a jogaikat.